İlk yılları
Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 tarihinde Sinop'ta doğdu. Öğrenim hayatına Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başladı, fakat babasının Trabzon'a tayin olmasından dolayı öğrenimine burada devam etti. 1943 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirdi. 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden mezun olan Erbakan, aynı yıl burada asistan olarak göreve başladı. 1965 yılında ise profesör oldu.
Erbakan, 1967'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'ne getirildi. Aynı yıl Nermin Erbakan'la evlendi.
Siyasi hayatı
Eski sınıf arkadaşı Süleyman Demirel, Adalet Partisi'nden milletvekili adayı olmasını veto etti. Erbakan da Konya'dan bağımsız aday olarak meclise girdi. 1970 yılında Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurdu. Fakat parti bir yıl sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 1972'de Milli Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu. 1974-1978 yılları arasında üç ayrı koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bülent Ecevit'le koalisyon ortağıyken Kıbrıs Barış Harekatı'nda adanın tamamının ele geçirilmesini savundu.
1980 yılında Konya'da yaptığı miting 12 Eylül askeri darbesinin nedenleri arasında gösterildi. 21 yöneticiyle birlikte "laikliğe aykırı davranmak" suçuyla tutuklandı. 10 yıl siyaset yasağı alan Erbakan, 1987'de siyasete geri döndü. 1983'de kurulan Refah Partisi'ne Genel Başkan seçildi. 1995 seçimlerinde Refah Partisi 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Erbakan, Refah-Yol Hükümeti'nde başbakan olarak göreve başladı.
28 Şubat 1997'deki post-modern darbenin ardından görevinden istifa etti. Refah Partisi, 1998 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Erbakan'a 5 yıllık siyasi yasak getirildi. 11 Mayıs 2003'teSaadet Partisi Birinci Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi. 3 Aralık 2003'te hakkındaki mahkûmiyet kararı Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kayıp Trilyon Davası"nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve parti organlarındaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.
17 Ekim 2010'da tekrar Saadet Partisi'nin tekrar genel başkanlığına seçildi. Sağlık durumu giderek kötüleştiği halde vefat ettiği güne dek kurmaylarıyla parti ve ülke meseleleri hakkında görüşmelerine devam etmiştir.
Vefatı
19 Ocak 2011'de ayağında nükseden damar iltihabı rahatsızlığı sebebiyle hastanede yoğun bakım altına alınarak bir süre tedavi görerek taburcu edilmesinin ardından, kısa süre sonra solunum ve kalp yetmezliği rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı Ankara'daki Güven Hastanesi'nde yoğun bakım altında uygulanan tüm tedavilere rağmen solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 Şubat 2011 sabahı saat 8:50'de doktorlarının muayenesi esnasında koroner arter rahatsızlığı sonucu şuurunu yitirerek komaya girmiş, saatler aynı sabahın 11:40'ını gösterirken doktorların tüm müdahaleleri ile yaşamsal işlevlerinin desteklenmesine rağmen yaşamını yitirmiştir. Naaşı aile kabristanın da bulunduğu Merkezefendi Mezarlığı'na defnedilmiştir.