Yetkililer, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının Nepal'de 3 bin 218'e, yaralı sayısının da 6 bin 500'e yükseldiğini açıkladı. İngiliz Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremin gücünün 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasınınkinin 20 katına eşit olduğunu söyledi.
Başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da dün yerel saatle 11.56'da kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen Katmanduluların geceyi kentteki açık alanlarda geçirdiği bildirildi.
'EN YIKICI SARSINTI OLABİLİR'
Son bilgilere göre depremde 2230 kişi hayatnı kaybetti, 4700 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.
Depremin merkez üssüne yakın yerleşim birimlerine giden yolların heyelan ve çatlaklar yüzünden kapandığı, bu nedenle buralara ulaşım sağlanamadığı aktarıldı. Bu yerleşim birimlerine ulaşılmasıyla ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.
7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli deprem oldu.
Öte yandan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Asya-Pasifik'ten sorumlu Direktörü Jagan Chapagain, "Bu, 1934'deki depremden bu yana bölgede meydana gelen en yıkıcı sarsıntı olabilir" dedi.
Nepal'de 80 yıl önce meydana gelen depremde 8500 kişi yaşamını yitirmişti.
GOOGLE YÖNETİCİSİ DE HAYATINI KAYBETTİ
Everest'te ölenler arasında Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg'un da olduğu belirlendi.
Daniel Fredinburg'un kız kardeşi Megan, ağabeyinin Everest'te hayatını kaybettiğini Twitter'dan doğruladı.
Fredinburg'un Google haritaları için dünyanın en yüksek zirvelerini fotoğrafladığı öğrenildi.
DÜNYA SEFERBER OLDU
Felaketin ardından pek çok ülke arama-kurtarma ekipleri ile yardım malzemelerini bölgeye gönderdi.
Rusya Acil Durumlar Bakan Yardımcısı Vladimir Stepanov, Rus arama kurtarma ekiplerinin destek sunmak için Nepal'e gönderildiğini açıkladı.
Türkiye, ABD, Çin, Pakistan, Hindistan, İran, Kanada ve İsrail de Nepal'e yardım gönderen ilk ülkeler arasında yer aldı.