Nükleer kılıç sallamak

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hafta “nükleer savaş şimdi yeniden olasılık alanı içinde” uyarısında bulundu.

Nükleer kılıç sallamak
18 Mar 2022 10:13:27

Bir bu eksikti…

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hafta “nükleer savaş şimdi yeniden olasılık alanı içinde” uyarısında bulundu.

Nükleer stratejisitler de “Nükleer silah kullanımı ihtimali hâlâ son derece düşük ama sıfır değil, hatta artabilir” yorumunu yapıyorlar.

RUSYA’NIN SİNİR UÇLARI

Dünkü NYT’ye (New York Times) göre, “Küba krizinden bu yana Ukrayna’daki savaş nedeniyle NATO ile Rusya arasında nükleer bir savaş riski en yüksek düzeyde.”

Hatta…

Potansiyel olarak tehlike daha büyük.


Çünkü…

Küba krizinden farklı olarak, “Rusya ve NATO sınırlarında şiddetli bir savaş sürmekte.”

Giderek daha artan ve göstere göstere cesurca gerçekleşen “Batı’nın askeri desteği” Kremlin’in açıktaki sinir uçlarına dokunmakta.

Putin, Ukrayna’ya işgal hareketinin başladığı günlerde “Batı’nın silah yardımı, savaş sebebi sayılacak” demişti.

“Nükleer silah” kelimelerini telaffuz etmişti.

Nükleer kılıç sallamak

TEK NÜKLEER BOMBA

Strateji uzmanlarına göre, kaygı duyulan şey “sonu nükleer silah kullanımına varacak bilinçli bir savaş tırmanışı” değil.

“Kontrolden çıkan bir yanlış anlama veya çok ileri giden bir provokasyon…”

Ekonomik yıkım ve iç huzursuzlukla karşı karşıya kalacak, giderek paronayaklaşacak “Kremlin liderliğinin kontrolden çıkma olasılığı” Batı’yı tedirgin ediyor.

NATO’nun Ukrayna’ya göndermekte olduğu silahlar nedeniyle Rusya “bunu savaşla eşdeğer gördüğünü ve NATO konvoylarını vurabileceğini” ima etti.

Ciddiyetini göstermek için de NATO üyesi Polonya’nın topraklarından sadece birkaç km uzaklıktaki Ukrayna barışı koruma ve güvenlik merkezini füzeyle vurdu.

Rusya daha da sıkışırsa NATO’nun silah sevkiyatını durdurmak için sadece “tek bir nükleer bomba” kullanabilir…

Nükleer kılıç sallamak

34 MİLYON CAN KAYBI

Hamburg Üniversitesi’nden nükleer stratejist Ulrich Kühn bu yorumu yapıyor.

“Taktik nükleer silahla boş bir alanın vurulması” ve böylece “caydırıcılık sağlama amaçlı kullanılması” ihtimali üzerinde duruluyor.

Ancak…

Bu bile çok ama çok riskli…

ABD’nin itibarlı Princeton Üniversitesi simülasyonuna göre, bu, “kıtalar arası füzelerin ateşleneceği bir stratejik silahlar tırmanışını” tetikleyebilir,
birkaç dakika içinde 34 milyon can kaybına neden olabilir.



0 Yorum

Yorum Yaz