O ülkede zinaya yasak geliyor

Endonezya'da zinayı yasaklayan kanunun önümüzdeki hafta parlamentodan geçmesi bekleniyor. Kanuna göre evlilik dışı ilişkilere 6 ay hapis ya da 10 milyon rupi para cezası verilecek.

Eklenme Tarihi: 20 Eyl 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
O ülkede zinaya yasak geliyor

Endonezya'da evlilik dışı cinsel ilişkiyi yasaklayan ve cumhurbaşkanına hakarete verilen cezaları artırmayı öngören yeni kanunun, önümüzdeki hafta parlamentodan geçmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü taslağı kabul edilen yasayla ilgili Reuters'e konuşan dört milletvekili, Hollanda'nın sömürge döneminden kalma ceza kanunun yerine geçecek olan kanunun, Endonezya'nın bağımsızlığına ve dindarlığına vurgu yaptığını belirtti.

Müreffeh Adalet Partisi siyasetçisi Nasir Djamil de, kanuna ilişkin “Endonezya, vatandaşlarını Allah'ın en üstün ilkelerine aykırı davranışlardan korumalıdır” ifadesini kullandı. Ülkenin ideolojisinin Allah'a iman olduğunu vurgulayan Djamil, kanunla ilgili ülkedeki tüm dinlerin liderlerle görüşüldüğünü belirtti.

EVLİLİK DIŞI CİNSEL İLİŞKİYE HAPİS YA DA PARA CEZASI

Önümüzdeki hafta Endonezya parlamentosundan geçmesi planlanan kanuna göre, evlilik dışı ilişkilere 6 ay hapis ya da 10 milyon rupi (710 dolar) para cezası verilecek. Cezanın verilmesi için, köylerde yöneticilik yapan kişilerin ya da evlilik dışı yaşadığı belirtilen kişilerin ailesinin polise şikayette bulunması gerekiyor. Köy yöneticilerine yetki verilmesine ilşkin milletvekili Teuku Taufiqulhad ise, zina kurbanın toplum olduğunu ve bu yetkiyle toplumun güvence altına alındığını söylüyor.

KÜRTAJA CEZA DA YENİ KANUNDA

Yasa kanunla, tıbbi bir müdahale ya da tecavüz durumu bulunmaması halinde kürtaj yaptıran kadınlara da en fazla 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Ayrıca yeni kanun, doğum kontrolünü teşvik eden, gebeliği önleyen ve savunan insanlara da ceza vermeyi içeriyor.

Yeni kanun, Endonezya cumhurbaşkanın ve cumhurbaşkanı yardımcısının 'namusuna veya onuruna saldırmayı' ve hükümet kurumlarına hakaret etmeyi de ceza kapsamına alındı. Benzer bir yasa, 2006 yılında parlamentodan geçirilmeye çalışılmış ancak, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.