Okullara abdesthane ve mescit zorunluluğu

Eğitim kurumlarının açılabilmeleri için gerekli genel esaslara ‘abdesthane’ ile ‘kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit’ zorunluluğu getirildi.

Eklenme Tarihi: 25 Haz 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Okullara abdesthane ve mescit zorunluluğu

Resmi Gazete’de dün yayınlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre, açılabilmeleri için her kuruma ‘abdesthane’ ve ‘doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit’ zorunluluğu getirildi. Bu yenilik okulların yanı sıra uygulama oteli, pansiyon, bilim ve sanat, halk eğitim merkezlerinin de dahil olduğu, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarını kapsıyor. 2014’te Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, “Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır” hükmü konulmuştu.

İMAM HATİP İÇİN 5 BİN, FEN LİSESİ İÇİN 50 BİN NÜFUS

Yönetmelikte, eğitim kurumlarının açılabilmesi için gerekli öğrenci, derslik ve nüfus sayısı gibi bilgilere de yer verildi. Buna göre, anaokulu açılabilmesi için en az 20, ana sınıfı ve ilkokul için 10, ortaokul/imam hatip ortaokulu ve pansiyonlu ortaokul ve imam hatip ortaokulu için 20 öğrenci olması gerekiyor. Anadolu ve Anadolu meslek liseleri açılabilmesi için yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köylerle birlikte en az 20 bin olması gerektiği belirtildi. Anadolu imam hatip liseleri için ise yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köylerle birlikte en az 10 bin olması gerektiği bilgisi yer aldı. Fen ile sosyal bilimler lisesi açılabilmesi için, “Bu okullar illerde ve büyükşehir statüsündeki illerin nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçelerinde açılabilir” ifadesi yer aldı. Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde açılabilmesi için ilçe nüfusunun en az 20 bin ve il merkeziyle birlikte toplam nüfusu en az 200 bin olması gerektiği vurgulandı.