Okunmaya Değer: Emperyalizme Karşı Boykot

Furkan News editörleri olarak, “Okunmaya Değer” başlığıyla sunduğumuz kitap önerisine bu ay, Rağıb es-Sercani’nin ‘Emperyalizme Karşı Boykot’ isimli kitabıyla devam ediyoruz. 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nun yıl dönümü nedeniyle Gazze’de yaşanan soykırıma karşı farkındalık yaratması nedeniyle tercih ettiğimiz bu kıymetli kitabın detaylarını sizinle paylaşmak istiyoruz. Dünya, bir kez daha insani değerlerin görmezden gelindiği, Müslümanların kutsallarının … Okunmaya Değer: Emperyalizme Karşı Boykot Devamı »

Eklenme Tarihi: 13 Eki 2024
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 13 Eki 2024
Okunmaya Değer: Emperyalizme Karşı Boykot

Furkan News editörleri olarak, “Okunmaya Değer” başlığıyla sunduğumuz kitap önerisine bu ay, Rağıb es-Sercani’nin ‘Emperyalizme Karşı Boykot’ isimli kitabıyla devam ediyoruz. 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’nun yıl dönümü nedeniyle Gazze’de yaşanan soykırıma karşı farkındalık yaratması nedeniyle tercih ettiğimiz bu kıymetli kitabın detaylarını sizinle paylaşmak istiyoruz.

Dünya, bir kez daha insani değerlerin görmezden gelindiği, Müslümanların kutsallarının hiçe sayıldığı ve savaşların masum insanların hayatlarını altüst ettiği bir dönemden geçiyor. Gazze’de yaşanan soykırım, insanlık ve Müslümanların onuruna yönelik bir saldırı olarak dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Ragıb Es Sercani’nin “Emperyalizme Karşı Boykot” adlı eseri, günümüzde yaşanan soykırıma karşı sivil toplumların göstereceği duruş açısından en önemli meselelerinden birine ışık tutuyor. Yazar, bu kitabında emperyalizmin etkilerine karşı nasıl bir dayanışma gösterilebileceğini ve boykotun bu mücadelenin ne denli önemli bir aracı olduğunu çarpıcı bir dille anlatıyor.

Ragıb Es Sercani’nin “Emperyalizme Karşı Boykot” kitabı, iki önemli bölümden oluşarak okuyuculara derin bir perspektif sunuyor. İlk bölümde, Kur’an ve sünnetten alınan müjdelerle ümitsizliği kırmanın yollarını keşfederken, Allah’ın yardımından mahrum kalmamızın sebeplerini ve bu yardıma nasıl ulaşabileceğimizi irdeliyor. Yazar, Kur’an’a dönüşün önemini vurgulayarak sahabenin Kur’an’la ilişkisine örnekler veriyor.

İkinci bölümde ise boykotun nasıl yapılacağı, faydaları ve bu konuda akıllardaki şüphelerin yanıtlarına yer veriyor. İslami ve şer’i kurallarla boykot nasıl yapılır, boykotun faydaları nelerdir, boykot ile ilgili şüpheler nelerdir ve bunlara nasıl cevaplar verilir konularını ele almaktadır. Yazar “Boykot sanatı” adı altında sunduğu projeyle, etkili boykot stratejileri sunuyor. Kendisi küçük ama etkisi büyük bir eser olan bu kitap, ümmetin eski izzetine dönmesi ve mustazaflara yardım etme konusunda ne yapabileceğimizi sorgulamamız için ilham veriyor.

Bugün küresel bir eylem haline gelen boykotu yazar şöyle ifade etmektedir:

Emperyalist ve işgalci batıya karşı yapılacak boykotun Rabbimiz katındaki karşılığından başka bu dünyadaki karşılığı da, işsizliğin çığ gibi büyümesiyle dağılan aileler, yıkılan yuvalar, intiharlar ve sosyal patlamalara ‘dur’ diyecek olmasıdır. Aç insan önce inançlarından yermiş. ‘İslam’ı bana bakarak yaşa’ diyecek örnek Müslüman’a en çok ihtiyaç duyulan günümüzde, kardeşlerimiz geçim derdinden dolayı vakitlerini ilmi öğrenmek ve davet yapmak yerine iş yerinde fazla çalışarak geçirmektedir.

İslami uyanışın ihtiyaç duyduğu davet erlerinin yetişmesi için gereken ekonomik güç, elimizdeki az olan paramızı da sömürgeci ve işgalci barbar batılılara kaptırmamakta saklıdır. Hz. İbrahim (a.s)’ın ateşine su taşıyan karıncadan bile ibret alsak yeter ümmete. Sen bir sakız parası bile olsa işgalcilere verme! Çünkü Afrika’da bir sakız parasına bir kardeşimizin karnı doyar unutmayalım. Gazze’de süren Yahudi kuşatmasını ve boykotunu da görmüyorsak Rabbim basiret versin daha ne diyelim. Onlar boykotu delmek için bize hakaretle karışık diyorlar ki “buralarda çalışanlar Müslüman.” Evet köleleri Müslüman’dır işgalcilerin her zaman. Ayak işlerini biz yaparız, sefasını efendiler sürer.

Ey Müslüman sen taşı at, Rabbim küçücük taşla hangi Calut’u devireceğini bilir. Unutmayın, zerre kadar hayrın ve zerre kadar şerrin kıymeti var diyor Rabbim. BOYKOT ZERRE KADAR DA OLSA KARŞILIĞI OLAN BİR İBADETTİR.

Yazar kitabı noktalarken şu satırlarla okura seslenmektedir:

Ey Allah yolunda boykot eden kardeşim!

Şüphe yok ki boykotunda acı çekeceksin. Bunda şüphemiz yok. Nitekim bu çok büyük bir acı… Bu şaşılacak bir şey de değildir. Dünya, mü’minin zindanı, kâfirin ise cennetidir. Eğer acı çekiyorsan bil ki senin acının mükâfatı Allah katındadır. Onlar da acı çekeceklerdir. Ama onlara günah vardır. ‘Eğer siz acı çekiyorsanız onlar da sizin çektiğiniz gibi acı çekmektedirler. Üstelik siz Allah’tan, onların ümit edemeyeceği şeyleri umuyorsunuz. ’59

Filistin’de, Irak’ta ve Afganistan’da işgal altında olan kardeşlerini düşün. Kendi iradenle boykot ettiğin bir şeyden onların kendi iradeleri olmadan mahrum edildiklerini hatırla. Kardeşlerin sıkıntı altında her şeyden mahrum bırakılıyor. Sen de iradeni kullan! Onların kardeşlerini ezmek için kullandıkları boykotu sen de onlara karşı aynı silahı kullanarak cevap ver. İmkânsızlıklar içerisinde yaşayıp sabreden babalarını ve dedelerini hatırla. Düşmanın, hayatın rahatına ve lüksüne ihtiyaç duyduğunu söyleyerek sana korku salıyor. Bil ki yalan söylüyorlar.

Bir eliyle seni öldüren diğer eliyle de sana ürününü satan bir düşmanı düşün. Ondan nasıl satın alırsın? Hesaba çekileceğimiz zor ve uzun günü hatırla. Yaptığın boykot, mizanına sevaptır. Onu kaçırma. Hatırla ki dünyada bazı şeylerden mahrum kalman kolaydır. Samimiyetin ve ciddiyetin karşılığında senin mahrum bırakılmayacağın cennet seni bekliyor. Seni gören, yaptıklarını gözetleyen, itaatlerine sevinen ve adımlarını destekleyen Allah’ı hatırla. Hatırla ki O, sabredenleri, mücahitleri, takva sahiplerini sever. Bunlardan biri ol. Size söylediklerimi hatırlayacaksınız. Gerisini Allah’a bırakıyorum. Muhakkak ki Allah kullarını görendir.”

Furkan News ailesi olarak bilinçli okumalar dileriz.

Kitap Bilgileri

Kitabın Adı: Emperyalizme Karşı Boykot

Yazar: Rağıb es-Sercani

Sayfa: 111

Rağıb es-Sercani Emperyalizme Karşı Boykot