İnternet kafelerde denetim ve filtreleme sisteminin yetersiz olmasının gençleri olumsuz yönde ciddi olarak etkilediğini belirten Şanlıurfalılar, internet kafelerin kişiyi benliğinden uzaklaştırdığını ve kimi kafelerinse bazı örgütlerin mekânı haline geldiğini söylediler.
Toplumun birçok kesimi gelir seviyesine bağlı olarak bilgisayar ve internet temininde güçlük çekmektedir. Bu noktada internet kafeler toplumsal bir ihtiyacı karşılamakta ve bu boşluğu doldurmaktadır. Bu yönleriyle faydalı olan bu müesseseler denetim dışı kaldığında zararlı fonksiyonlar da icra edebilmektedir. Özellikle çocuk ve gençlerden yoğun ilgi gören internet kafelerde zaman zaman şiddet, terör, pornografi ve kumar alışkanlığını özendiren siteler ile alkol ve uyuşturucu kullanımını teşvik eden siteler hiçbir kontrole ya da filtrasyona tabi tutulmaksızın kullanıma sunulabilmektedir.
Konuyla ilgili mikrofon uzatılan Şanlıurfalılardan M. G, internet kafelerin kişiyi benliğinden uzaklaştırdığını belirterek şunları söyledi: “Bugün İnternet kafelere baktığımızda 18 yaşından küçük değil de 18 yaşından büyükler giremez hissini veriyor. Adeta internet kafeler çocukların ikinci evi haline gelmiş durumda. Eskiden sokaklarda top oynayan, misket oynayan çocuklar vardı ama bugün sokaklar bomboş. İçeride sigara dumanından oluşan kötü koku ve manevi atmosferin yok oluşu gelecek neslin yok oluşunu gösteriyor.”
“İnternet kafeler bazı örgütlerin mekânı olmuş durumda” diyen M. G, “Bunlar internet kafelerdeki gençleri kendi örgütlerine kazandırma hedefindeler. İnternet kafelerde çocuklar madde bağımlısı olabiliyorlar. Çocuk ilk başta en basit görülen sigara ile başlar devamında, eroin, esrar gibi maddeleri kullanır. Bunları temin etmek için bazen hırsızlık yapar, adam öldürebilir. Bunun önü alınmazsa gençler geri dönüşümü zor olan yollara girer. İnternet kafelerde denetlenmediği sürece bu böyle devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
“İnternet kafeler çok rahat açılabiliyor”
Yıllarca internet kafelere gittiğini ama hiçbir zaman denetim yapıldığına şahit olamadığını söyleyen M. G, sözlerine şöyle devam etti: “Çocukluk yaşımda internet kafelere çok giderdim. O kadar gitmeme rağmen hiç denetlendiğini görmedim. Kapalı ortamda normalde sigara içilmesi yasak iken internet kafelerde bu yasak uygulanmıyor. İnternet kafeler çok rahat açılabiliyor çünkü denetleme yok. Belediyelerin denetiminden yoksun internet kafeler ve benzeri mekânlar, genç ve çocukların başta sigara ve daha sonra uyuşturucuya bulaşacağı yerler haline gelmiş ve kimse bunu görmüyor veya görmek istemiyor.”
İnternet kafeleri kendine mekân edinen gençler için İslamî sivil toplum kuruluşlarına çok fazla iş düştüğünü söyleyen H. Ç. ise “İslamî sivil toplum kuruluşları internet kafelere giden gençlerle ilgilenmesi lazım. Onlara yönelik sosyal etkinlikler organize etmeleri gerekir. Tabi bununla beraber ebeveynlere de büyük iş düşüyor. Çocuklarını iyi eğitmeli ve terbiye vermeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.
Büyük caddeler üzerindeki internet kafelerin ruhsatlı olduğunu fakat sokak aralarında ki internet kafelerin ruhsatsız olduğunu söyleyen H. Ç, “Sokak aralarında açılan internet kafelerde ruhsat bulunmuyor. İnternet kafe sahipleri gelecek paraya bakıyorlar, gençlerin kötü etkilenmesi veya bozulması olayına bakmıyorlar. Bu ileriki dönemlerde onlara da zarar verecektir.” dedi.
İLKHA