Ortadoğu ülkeleri hangi bayrakları kullanıyor?

‘Ortadoğu’yu Tanıyalım’ serimize, Ortadoğu’da bulunan ülkelerin bayraklarını ele alarak devam ediyoruz.
Eklenme Tarihi: 26 Ağu 2021
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Ortadoğu ülkeleri hangi bayrakları kullanıyor?

‘Ortadoğu’yu Tanıyalım’ serimize, Ortadoğu’da bulunan ülkelerin bayraklarını ele alarak devam ediyoruz.

Cezayir

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Fla... Cezayir bayrağı, günümüzde de kullanılan hali ile 3 Temmuz 1962 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bayrak, dikey olarak bayrağı iki eşit parçaya bölen şeritlerden oluşmaktadır.

Libya

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Fla... İlk defa 24 Aralık 1951 tarihinde kullanıldı. Kaddafi döneminde düz yeşil bir zeminden oluşan bayrak kullanılmasının ardından Ulusal Geçiş Konseyi’nin yönetime geçmesiyle 27 Şubat 2011 tarihinde yeniden kullanılmaya başlandı.

Irak

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Fla... 29 Ocak 2008 tarihinde kabul edilmiştir. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. 'Allahu Ekber' yazısı bayrağın ortasına beyaz şerit üzerine yeşil renkte ve Kufi harfleriyle stilize edilmiştir ve Irak halkını temsil etmektedir.

Suriye

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Fla... 1982 yılında Hafız Esad tarafından kullanıma girdirilen bayraktır. Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.

Katar

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Fla... Bayrak, ülkenin Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan ettiği 3 Eylül 1971 tarihinden kısa bir süre önce kabul edilmiştir. Bayrak, beyaz ve kestane rengi olmak üzere iki renkten oluşmaktadır. Göndere çekilen tarafta bayrağın üçte birinin kaplayan beyaz renk bulunmaktadır, diğer taraflar kestane rengindedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs bayrağı

Bugünkü hali 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanmıştır. Beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır.

Umman

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Fla... Bayrak ilk kez 18. yüzyılda kullanılmaya başlanmış daha sonra yapılan değişiklikler ile bugün kullanılan bayrak olarak 18 Kasım 1995 yılında göndere çekilmiştir. Yukarıdan aşağıya sırası ile beyaz, kırmızı ve yeşil üç yatay çizgiden oluşur. Bayrağın sol yanında dikey kırmızı bir sütun daha vardır ve bunun en üst kısmında Umman'ın ulusal arması bulunur.

Kuveyt

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Fla... 7 Eylül 1961 tarihinde tasarlanmış ve 24 Kasım 1961'de ilk kez göndere çekilmiştir. Eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşan bayrağın en üstünde yeşil, ortada beyaz, altta kırmızı şerit bulunur. Bayrağın uçkurunun olduğu tarafta siyah renkli köşeli bir bölüm vardır.

Tunus

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Fla... Tunus bayrağı, günümüzde kullanılan haline yakın bir görünümde ilk olarak 19. yüzyılda ortalarında kullanılmaya başlanmış, ülkenin resmi bayrağı olarak da 1 Haziran 1959'da göklere çekilmiş, 3 Temmuz 1999'da gerçekleştirilen ufak değişiklik ile bayrak bugünkü güncel halini almıştır.

Fas

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Fla... Fas bayrağı günümüzdeki hâli ile 17 Kasım 1915 tarihinde kullanılmaya başlanmış, Fas'ın bağımsızlığını ilan etmesi sonucunda ise ülkenin resmî bayrağı olmuştur.

Pakistan

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Fla... Pakistan ulusal bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için dizayn edilmiştir. Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947'de ulusal bayrak olarak kabul edilmiştir.

Sudan

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Fla... Sudan bayrağı günümüzde kullanılan hali ile 20 Mayıs 1970 tarihinde göndere çekilerek ülkenin resmi bayrağı olmuştur. Bayrak Pan-Arap renkleri olan yeşil, siyah, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır.

İran

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Fla... İran'ın resmî bayrağı. Sırasıyla yukarıdan aşağıya Yeşil-Beyaz ve Kırmızı renklerden oluşur. 1980 yılında kabul edilmiştir. Ayrıca Yeşil şeridin sonunda ve kırmızı şeridin başında 22 adet Kufi yazı karakterinden oluşan Allahu Ekber yazısı bulunur.

Filistin

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Fla... 15 Kasım 1988 tarihinde de Filistin bayrağı olarak kabul edildi. Bayrak üç eşit boyutta siyah, beyaz ve yeşil şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir kırmızı ikizkenar üçgen tamamlar.

Suudi Arabistan

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Fla... 1973 yılında kullanılmaya başlandı. Bayrakta Arapça olarak kelime-i tevhid bulunmakta ve metnin altında bir kılıç yer almaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Fla... 21 Aralık 1971 yılında kabul edilmiştir. Arap birleşmeciliğinin simgesel renkleri olan kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah bu bayrakta da bulunur. Ticaret ve yük gemileri kırmızı zeminin sol üst kısmında devletin bayrağı bulunan bir diğer simgeyi takarlar.

Ürdün

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Fla... İlk olarak 1921 yılında tasarlanan ve 1928 yılında resmen kabul edilerek kullanılmaya başlanan bayrak, günümüzde de ülkenin bağımsızlığının sembolü olarak kullanılmaktadır.

Lübnan

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Fla... Aralık 1943 yılında kabul edilmiştir. Bayrağın ortasında bulunan sedir ağacı tasvirinin ebediyeti ve istikrarı ya da ülkenin doğasını ve refahını simgelediği söylenmektedir.

Bahreyn

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Fla... 2002 yılında kabul edilmiştir. Bahreyn'in ulusal bayrağında kırmızı zemin üzerinde, sol yanında beş üçgen çıkıntı bulunan beyaz kısım bulunur. Beyaz Bölümün kırmızı tarafın içine giren her bir çıkıntısı İslâm'ın beş şartından birini simgeler.

Mısır

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Fla... 3 renkli olan bayrak; kırmızı, beyaz ve siyah renklerde olan yatay 3 şeritten oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde Mısır arması yer almaktadır. Bayrağın şu andaki hali 4 Ekim 1984'te kabul edilmiştir.

Yemen

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Fla... Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir. Bayrak yukarıdan aşağıya sırası ile kırmızı, beyaz ve siyah renklerden oluşan eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşur.

Afgansitan

Taliban'dan Sonra:

Taliban - Vikipedi

Taliban'dan Önce:

Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti. Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle birlikte, beyaz zemin üzerine siyah yazılmış kelime-i şehadetin bulunduğu bir bayrak kullanırken, öncesinde siyah, kırmızı ve yeşil zemin üzerine Afganistan arması'nın bulunduğu bir bayrak kullanmaktaydı.