Ortadoğu'nun İçler Acısı Hali!

Yıllardır suların durulmadığı Ortadoğu’da, çatışma ve iç savaşların zirveye ulaştığı dönem olan 2005-2015 yılları arasında göçmen sayısı da yüzde 120 oranında arttı ve 54 milyon kişiye ulaştı.

Eklenme Tarihi: 25 Eki 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Ortadoğu'nun İçler Acısı Hali!

ABD merkezli araştırma şirketi PEW, Ortadoğu’nun 2005-2015 yılları arasındaki göçmen hareketlerini araştırdı. Araştırmaya göre, Ortadoğu’daki göçmen sayısı 2005 yılından bu yana yüzde 120 oranında artış gösterdi. Bölgedeki savaş ve iç çatışmalar, Ortadoğu’daki göçmenlerin 25 milyondan 54 milyona çıkmasına yol açtı. PEW’in raporunda, göç hareketinin özellikle 2011 yılında Suriye savaşının başlamasıyla arttığı vurgulandı. Raporda, 2015 itibarıyla “Her 10 Ortadoğulu kişiden 1’inin uluslararası mülteci statüsünde” olduğu belirtildi.

KÖRFEZ ÇEKİYOR

Ortadoğu’daki göçmen nüfusunun artmasında etkili olan 2 büyük faktörün, bölgedeki savaş ve Körfez ülkelerindeki ekonomik olanaklar olduğu belirtildi. Suriye, Irak ve Yemen’deki savaşın 2005’ten bu yana milyonlarca insanı göçe zorladığı belirtilirken, insanların göç etmesinin bir başka nedeni ise iş olanaklarını değerlendirmek adına, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi petrol zengini Körfez ülkelerine gitmeleri olduğu kaydedildi. Raporda, göçmenlerin en çok tercih ettiği Körfez ülkeleri BAE ve Katar oldu.

Göçmenlerin yüzde 85’inin sadece 4 ülkede konuşlandığı belirtilirken, bu ülkelerin Türkiye, Ürdün, Lübnan ve İran olduğu bildirildi. Sığınmacıların yüzde 47’sinin (4.6 milyon kişinin) Suriye vatandaşı, yüzde 34’ünün ise Filistinli olduğu saptandı. Suriye’den 7 milyon, Irak’tan ise 4.7 milyon kişinin göç ettiği kaydedildi. En çok göçmene ev sahipliği yapan ülkeler ise 2.9 milyon ile Ürdün ve Yemen, 2.7 milyon kişiyle de Türkiye olduğu belirtildi.

TÜRKİYE’DE 2.7 MİLYON SURİYELİ VAR

Türkiye’de 22 Temmuz itibarıyla toplam 2 milyon 731 bin 447 Suriyeli mültecinin bulunduğu bildirildi. Geçici barınma merkezlerinde bulunan beslenme, barınma, sağlık, eğitim, güvenlik, psikososyal destek ve benzeri ihtiyaçları karşılanan Suriyeli mültecilere aylık 85 lira da nakdi yardım yapıldığı belirtildi.

CALAİS SESSİZCE BOŞALTILDI

Fransa’da, İngiltere’ye geçmek isteyen 7 bin kadar sığınmacının oluşturduğu Calais sığınmacı kampının boşaltılmasına dün resmen başlandı. Yaklaşık 2 bin polis ve jandarmanın nezaret ettiği boşaltma işlemleri sırasında önceki gün yaşanan olaylara rağmen çoğunluğu Afgan, Sudanlı ve Eritreli olan sığınmacıların direnmediği gözlemlendi. Dün otobüslere bindirilen yaklaşık 2 bin 500 sığınmacı ülkenin başka bölgelerinde oluşturulan kamplara tahliye edildi. Kollarına geldikleri ülkeleri belirten plastik bilezikler takılan sığınmacılar, aktarıldıkları kamplarda mültecilik başvurularını yapabilecekler.

Fransız yetkililer ‘Jungle /Orman’ olarak adlandırılan kampta kalanlara “Ya taşının ya da ülkenize dönün” diye gözdağı vermişti. Kampın tamamen boşaltılmasının 5 gün süreceği perşembe gününden itibaren çadır ve barakaların sökülmeye başlanacağı bildiriliyor. Calais kampı, 2 yıldır Fransa ile İngiltere arasında gerginliğe yol açıyor.