Libya, Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. Büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir.
Ülkenin ondan dokuzunun çöllerle kaplı olmasından dolayı, ülke yaşayanların %90'ı kıyı şehirlerinde yaşamaktadır. Tarımsal faaliyetlerin imkânsız olduğu çöllerle kaplı Fizan'dan ziyade halk Trablus ve Sirenayka bölgelerinde yaşamaktadır.
Bütün nüfusun %90'ı, ülke topraklarının sadece %10'unda yaşamaktadır. Ülke toplam nüfusunun %88'i şehirde yaşamaktadır. Çöllerin hakim olduğu bu topraklarda tarihten izler görmek de mümkündür.
Çöller diyarı Libya’da yer alan tarihi eserlerin bir kısmı şu şekilde;
Acacus Dağları
Sahra çölünde tarihin derin izlerini saklayan bir dağ dizisi Acacus Dağları…
Alan özellikle tarih öncesi kaya sanatı süslemelerine sahiptir. Bölgedeki kaya sanatı çalışmaları M.Ö. 10 bin ve öncesi ile M.S. ilk asır ile sınırlandırılmaktadır. Aynı zamanda şahane vadileri ve dev kayalıkları ile ünlüdür. UNESCO'nun yaptığı araştırmalar neticesinde fil, zürafa, at gibi hayvan figürlerini aksettiren kaya çizimlerinin olduğu alan 1985 yılında Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Gurgi(Gürcü) Camii
Libya’nın başkentinde Osmanlı mirası…
Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan tarihi bir camidir. Dönemin Osmanlı İmparatorluğu eyaletlerinden biri olan Trablus'ta Karamanlı Yusuf Paşa'nın emri ile 1795 ile 1832 yılları arasında inşa edilmiştir. Kaptan Mustafa Gurgi'nin yetkileri dairesinde oluşturulan cami onun adıyla anılmıştır. 'Gurgi' kelime anlamı 'Gürcistan'dan gelen' demektir. Şu anda caminin girişinin sağ kısmında Mustafa Gurgi'nin ve ailesinin mezarları bulunuyor.
Ghadames
Çöl incisi…
Libya'nın güney-batısında (Trablusgarp tarihsel bölge) bir vahada yer alan "Çöl incisi" olarak bilinen Ghadames, dünyanın en ilginç yerleşim birimidir. Yukarıdan bakıldığında bir bal peteğini andırmaktadır. Palmiye ağaçlarının arasında kilden yapılma tuğlalarla yapılan evlerin hepsi birbirine yapışık durumdadır. Evler arasında tünel gibi geçişler bulunmaktadır. İki kişinin sığabileceği dar sokaklarda ilerlemek labirentten çıkmak gibidir. Vahanın ortasına kurulu bulunan Ghadames'in çevresi tarihi surlarla çevrilidir.
Leptis Magna
Akdeniz sahillerinde çok iyi korunmuş bir Roma kalıntısı…
Leptis ya da Büyük Leptis olarak da anılan bölge, Libya halkı tarafından Lebda adıyla bilinmektedir. Romalılara ait bir antik kenttir. Bu antik kente ait kalıntılar Lebda Vadisi'nin denizle kesiştiği noktada bulunmaktadır. Geçmişi M.Ö. 1000'li yıllara dayanmaktadır. Başkent Trablus'a yaklaşık 130 km mesafedeki Kkoms merkezi yakınında yer almaktadır. Akdeniz sahillerinde yer alan Roma kalıntılarının en iyi korunmuş örneklerinden birisidir.
Sabratha
Başkent Trablus'un batı kısmında şehre yaklaşık 66 km mesafede ve Akdeniz kıyısında antik bir bölgedir. M.Ö. 6.yy.da Fenikeliler tarafından trans-sahra ticaret yoluyla Afrika'dan gelen malların, Dünya'ya aktarıldığı bir ticaret merkezidir. M.Ö. 500'lü yıllarda kurulan antik alan Sabratha, Afrika hinterlandı ürünleri için ticaret bölgesi liman kasabası olmuştur. II ve III. yüzyıllarda bölge Numidian Krallığı'nın bir parçası haline gelmiştir. UNESCO'nun yaptığı araştırmalar sonucunda Sabratha 1982'de Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Kızıl Kale Müzesi
Bu kurum Assaraya Al Hamra Müzesi olarak da anılmaktadır. UNESCO ile birlikte tasarlanarak 1919 yılında inşa edilen bir kalenin müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkmıştır. Ulusal müze olarak faaliyet gösteren Kızıl Kale Müzesi Libya'nın Bağımsızlık Devrimi ile 5 bin yıl öncesine ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır.