Otizmin erken dönemde fark edilmesi önemlidir. İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, 2 Nisanın tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildiğini anımsattı.
Açıklamada, “Otizm, doğuştan gelişen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörolojik tabanlı bir bozukluk olarak genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarken, bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir. 2009 itibariyle tüm dünyada tanılama bilimselliği kabul edilmiş gelişim değerlendirme ve ölçme kriterlerine göre her 100 çocuktan birinin otizmden etkilenmiş olduğu görülmektedir.” denildi.
Açıklamada otizmin belirtilerine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: “Çocuğunuzun sanki duymuyor gibi davranması, adıyla seslenince bakmaması, etrafındaki insanlara ilgi göstermemesi, göz teması kurmaması, ona bakıldığında veya karşısındaki ona güldüğünde karşılık vermemesi, ilgisini, sevincini paylaşmaması, diğer çocuklarla ilgilenmemesi ve oynamaması, 16 aylık olduğunda tek kelimeleri anlamlı olarak söyleyememesi, takıntılı ve tekrarlayıcı davranışlarının olması gibi durumlar otizm spektrum bozukluğunun uyarıcı belirtileridir.”
Otizmin erken fark edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
“Otizm tanısı genellikle 3 yaş sonrasına bırakılmakla birlikte daha erken dönemlerde de tanı almak mümkün olabilmektedir. Otizmin erken dönemde fark edilmesi önemlidir. İlimiz genelinde tüm aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına konuyla ilgili eğitimler verilmiş olup, tüm çocukların kontrolleri aile hekimleri tarafından yapılmaktadır. Halkımız otizm riski olan çocuklarını aile hekimlerine ve ilimiz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli çocuk ergen psikiyatri uzmanlarına götürülmeleri faydalı olacaktır. Müdürlüğümüzce 2-7 Nisan tarihleri arasında ilimizde bulunan ilkokul, ana sınıf, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve ÇATOM’lar ziyaret edilerek, Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilgili eğitimler düzenlenecek ve otizmle ilgili broşür, bilgilendirici materyaller verilecektir.”