Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.
Çalışma hayatının sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Mahmut Arslan, Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon işçinin pandemi döneminde ücretsiz izne çıkarıldığını açıkladı. Arslan, kayıt dışı istihdamın yüzde 3,9 oranında azaldığına da dikkat çekti.
Milli Gazete'de yer alan habere göre; EMD Başkanı Turgay Türker, görüşmede yaptığı açıklamada son dönemde işsiz kalan gazeteci sayısının arttığını vurguladı. Türker, “İşini kaybeden arkadaşlarımızı meslekten uzak tutmamak için onlara yeni bir haber platformu yaratmak istiyoruz. Maalesef insanlarda iş korkusu son dönemde arttı” dedi.
Arslan da 1990’lı yıllarda doğrudan çalışma hayatına yönelik istihdam edilen çok sayıda gazeteci olduğunu belirterek, “Alanda uzmanlaşmış arkadaşlarımız kamuoyu için çok önemliydi. Artık çalışma hayatında olanı biteni ekonomi muhabirleri üzerinden takip ediyoruz. Bu dönemde ayakta kalmak başarı. Mevcut durumu muhafaza etmek bile başarı sayılır” diye konuştu.
Hak-İş Başkanı Arslan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'2 MİLYON İŞÇİYE ÜCRETSİZ İZİN'
“Biz şu anda insanların işini en azından koruma faaliyetleri üzerinde duruyoruz. Çalışanların işlerini korumak istiyoruz kısa çalışma ve ücretsiz izin dahil sorunlarımız var. Hükümetle yaptığımız görüşmelerde belli çerçeve üzerinde uzlaşılmıştı. O uzlaşmada kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştı ama istediğimiz noktaya getiremedik. ‘Halen çalışmakta olan herkesi buna dahil edelim geçiş dönemini böyle yürütelim’ dedik ama başarılı olamadık. Fakat istisnai durum olan ücretsiz izin konusu istisna olmaktan çıkarıldı. İşverenlere en kolay yol ücretsiz izin. Adam hiçbir riske girmeden şartlar yerine gelmediği gerekçesiyle işçileri ücretsiz izne çıkardı. Elimizdeki verilere göre toplam 2 milyon ücretsiz izin kullanan işçiden bahsediliyor... Ücretsiz izin İş Kanunu’nda işçi talebine bağlıdır.
'BAZI İŞVERENLER İSTİSMAR EDİYOR'
Bazı işverenler kolay yolu seçerek ücretsiz izni tercih ediyor, istismar ediliyor. Kısa çalışmadan yararlanamayanlar için böyle bir düzenleme getirilmişti. Ama buna müeyyide konulması gerekiyordu. Maalesef öyle olmadı, durduramıyorsunuz. Bir de bunlar sendikaların olmadığı, örgütsüz işyerlerinde olduğu için kontrol edemiyorsunuz. Ücretsiz izin uygulaması toplu sözleşme sisteminin olmadığı işletmeler için uygulamaydı. 14 milyon çalışanın 2 milyonunun sendikalı olduğu bir ülkede onları denetlemek sağlıklı veri elde etmek çok zor. Ekim 2019’dan Ekim 2020 dönemine kadar olan rakam bu. Bunlar korkutucu rakamlar. Süre uzadıkça bu tür uygulamaların daha da artacağı endişesine gidiyoruz. Bakanın ifadesiyle 500 bin kişi işini kaybetti."
ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI Tek taraflı ücretsiz izin uygulaması, 17 Nisan 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı ‘Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile başladı. Yasaya eklenen geçici madde ile patronlara işten çıkarma yasağı getirildi ama istedikleri kadar işçiyi istedikleri süreyle, işçilerin onayını almaksızın ücretsiz izne gönderme hakkı tanındı. Bu işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 39,24 lira nakdi ücret desteği verilmesi kararlaştırıldı.