Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'tan sonra Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da kapitalizmi eleştirdi. "Vahşi kapitalizme dur demeden terör bitmez" diyen Okyay "Refahı yeryüzüne yayacak kapsayıcı bir büyüme dönemine ihtiyaç var" diyor.
Önce Ankara, ardından Fransa... Yüzlerce insanın hayatına mal olan kanlı saldırılar bir süredir gündemde olan bir tartışmayı yeniden başlattı. Dünyayı korkutan bu saldırıların nedeni ne?
Bu konuda ilginç çıkışlardan birini G20 toplantılarında Ali Koç yaptı ve “Gerçek sorun kapitalizmdir. Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizm ortadan kalkmalıdır” dedi.
Şimdi Koç’a iş dünyasından bir destek geldi. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Bir türlü azaltılamayan gelir adaletsizliği, terörün yolculuğunu hızlandırdı. Ya vahşi kapitalizme bir dur deyip refahı yeryüzüne yayacak bir kapsayıcı büyüme dönemine geçeceğiz ya da terörün yarın hangi başkentin kapısını çalacağına dair papatya falı açmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
Zeynep Bodur Okyay geçen hafta gerçekleşen G20 zirvesinin alt başlıklarından biri C20 yani Sivil20’nin de başkanı idi. Önceki gün Zeynep Bodur Okyay’la grubun “İlk İşim Okullarda Değişim” adını verdikleri sosyal sorumluluk projesinin 5’inci yıl finali için Malatya’daydık.
Okyay'la önce tuvaletlerini yeniledikleri ilkokullardan birini ziyaret ettik, meslek eğitimi verdikleri gençlere yönelik sertifika törenine de katıldıktan sonra uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Okyay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat görevlendirdiği C20 çalışmalarından, 1300 liraya çıkacak asgari ücrete, yeni kabine beklentilerinden, terörizm ve kapitalizmin geleceğine kadar bir çok konuda görüşlerini açıkladı.
C20 için birlikte çalıştıkları sivil toplum örgütlerinin farkındalığını artırdığını ve fakirliğin yarattığı sorunları gördüğünü anlatan Okyay, dünyanın bir yol ayrımında olduğunu belirterek başlıyor.
Küreselleşmenin sadece paranın, yatırımın, teknolojinin yaygınlaşmasına değil aynı zamanda nefret ve kötülüğün de dünya üzerinde yayılmasına neden olduğunu savunuyor. G20 zirvesinde “Gerçek sorun kapitalizmde” diyen Ali Koç’a destek veren Okyay, şunları söylüyor:
“Bir türlü azaltılamayan gelir adaletsizliği, terörün yolculuğunu hızlandırdı. Dünyada iyiliğin kötülüğü kovduğu yeni bir iklim oluşturmak zorundayız. Bunun temel yollarından biri de kapsayıcı, yani vicdanlı büyümeden geçiyor. Dünyada 1 milyar insan açlık sınırındayken, 1.1 milyar insanın elektriğe, 700 milyona yakın insanın temiz suya erişimi yokken aynı yeryüzünde nasıl mutlu ve huzurlu yaşayabiliriz?"
Ancak Bodur Okyay, “Kapitalizm ortadan kalkmalı” diyen Koç’tan bu konuda farklı düşünüyor. Kapitalizmin sorunun parçası olduğunu söyleyen Okyay, “Sistem tabii sorunun parçası ama tümünü ona yüklememek lazım. Kapitalizmin insanileştirilmesi konusunda düşünmek gerekiyor. Bunda ben de hemfikirim. Ama piyasa kuralları var. Ve buna müdahale de doğru olmaz” diyor.
ASGARİ ÜCRETTE 'BEN YAPTIM OLDU', DENEMEZ!
Zeynep Bodur Okyay, son günlerin tartışması asgari ücret konusunda yöneltilen soruları da yanıtlarken, bu konuda “ortaya bir rakam atıp ben yaptım oldu” denmesinin hatalı olduğunu söylüyor. Görüşleri şöyle:
“Türkiye sanayinde hala yapısal dönüşüm sağlanmadı. Sektörlere bakacak olursanız tekstil, gıda gibi konvansiyonel sektörler ağırlıklı. Burada maliyet kırılımına baktığınız zaman işçilik önemli kalem. Dolayısıyla Türkiye 5 liralık tişört satmaktan 100 euroluk teknik tekstil satmaya giderse, asgari ücretin lafı bile çıkmaz. Orta vadeli planda dönüşüm için teşvikler, özendirmeler düşünülüyor. Bunu yapana kadar bu sektörler bundan ciddi etkilenebilir. Tabii hakça yaşamak, insanların hakkı. Ama dünyanın gerçeği de bu. Ekonomi hesap kitap işidir. Sektörlere etki araştırması yapılmadan herkese aynı artışın uygulanması sorun yaratır. Türkiye yalnız değil, rakipleri var. Türkiye'nin her daim kendini dinç, yakışıklı, güzel tutması lazım.