Pekmez Çeşitleri Nelerdir?
Pekmez isimleri piyasada pek çok çeşitte bulunabilir. Pekmez türleri arasında andız pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, şeker kamışı pekmezi, katı üzüm pekmezi, doğal pancar pekmezi, karadut pekmezi, üzüm pekmezi ve dut pekmezi yer alır.
Pekmez fiyatları açısından makul olan bir yiyecek türüdür. Yapıldığı meyveden aldığı ismiyle anılan türleri dışında diğer yiyeceklerle olan sağlıklı karışımlarıyla da ün salmıştır.
Üzüm pekmezi üzümün çok yetiştirildiği bölgelerde üzümü değerlendirmek amacıyla yapılır. Kan yapıcı ve iştah açıcı özellikleri vardır.
Dut pekmezi ise anemiye iyi gelir. Acımsı, buruk bir tadı vardır.
Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi kış aylarında grip vb. rahatsızlıklara birebirdir. Nefes darlığına iyi gelir, balgam sökücü etkisi vardır.
Andız pekmezi, andız (ardıç) ağacından meydana gelen kozalak özü ve ağacın meyveleri kullanılarak elde edilir. Mide bulantısını geçirir.
PEKMEZ ENERJİ KAYNAĞIDIR
"Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak yapılan pekmez, genelde şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle üretilen yoğun ve tatlı bir şuruptur. Pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılır. Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içerir. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişir.
HEMEN KANA KARIŞIYOR
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerir. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlar.
KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
TANSİYONU DA DENGELİYOR
Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmeli. Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılır. İçeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeleyici özelliği bulunur. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilir.Vücut direncini artırır,
DEMİR DEPOSUDUR
Bir çorba kaşığı pekmez vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini karşılar. Demir eksikliği, baş dönmesi, yorgunluk, saç kaybı, sinirlilik ve anemi de dahil olmak üzere birçok farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Demir menstruasyon sırasında özellikle kadınlar için önemlidir. Demir kan ve hücre fonksiyonunda önemli bir rol oynar ve enerji üretimi için gereklidir. Ayrıca, vücut enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur, beyin ve kas fonksiyonunu destekler ve bağışıklık sistemine yardımcı olur. Pekmez cilt sağlığı için büyük fayda sağlar, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu düşünülmektedir . Bunun dışında cilt kırışıklıklarını giderebilir ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatır.
ŞEKER HASTALARINA UYARI
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda 'pamukçuk' adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde önemli rol oynar. Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.