Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık Çin malına ek ithalat vergisi getireceğini açıklaması ve bunun sonucu finans piyasalarına satış gelmesi ile birlikte bu hafta yüzde 4.8 düştü. Öte yandan, Libya, önemli petrol sahalarından birinin yeniden üretime açılması ile birlikte günlük binlerce varil petrolü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Petrol fiyatları, bazı üretici ülkelerdeki arz aksaklıkları ve ABD'nin İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının küresel arz daralması riskini artrıması ile birlikte son birkaç haftada üç yılın en yüksek seviyelerini gördü. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), OPEC'in Körfez üyelerinin üretim kayıplarını kapatmak için yapabileceklerinin en iyisini yapmak durumunda kalabileceğini kaydetti. ABD ve Çin görüşmelere yeniden başlamaya açık olduklarını kaydederken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ricaret anlaşmazlığının petrol talebini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği konusundaki belirsizlik devam ediyor.
Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un başekonomisti Takayuki Nogami, "Sorun, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel petrol talebini azaltmasında. Ancak bunun gerçekleşmesi zaman alacak," dedi ve "Diğer taraftan, üretim düşüşleri daha çabuk gerçekleşebilir, bu nedenle, petrol piyasası üzerndeki etkileri daha çabuk olur" şeklinde görüş bildirdi.
Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent düşerek Tokyo saati ile 10:10'da varil başına 70.26 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 62 altındaydı.
Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent düşerek varil başına 74.22 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.8 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 5.01 dolar primli işlem gördü.