Polonya, parayla vize satmakla suçlanıyor

AB ve Almanya, Polonya konsolosluklarını Afrika ve Asya’dan gelen göçmenlere olağanüstü meblağlar karşılığında hızlı vize verilmesini sağlayan yasadışı bir sistem kurmakla suçluyor ve iddiaların derhal aydınlatılmasını talep etti. Para karşılığında vize alarak gidenler arasında Türkler de var mı? Kaçak göçü önlemek için Belarus sınırına duvar ören Polonya’da hükümet para karşılığında vize dağıtmakla suçlanıyor. Avrupa Komisyonu’nun … Polonya, parayla vize satmakla suçlanıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 22 Eyl 2023
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Eyl 2023
Polonya, parayla vize satmakla suçlanıyor

AB ve Almanya, Polonya konsolosluklarını Afrika ve Asya’dan gelen göçmenlere olağanüstü meblağlar karşılığında hızlı vize verilmesini sağlayan yasadışı bir sistem kurmakla suçluyor ve iddiaların derhal aydınlatılmasını talep etti. Para karşılığında vize alarak gidenler arasında Türkler de var mı?

Kaçak göçü önlemek için Belarus sınırına duvar ören Polonya’da hükümet para karşılığında vize dağıtmakla suçlanıyor.

Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Polonya hükümetine, para karşılığında vize verildiği iddiaları hakkında “açıklama” isteyen bir mektup yazdı ve 3 Ekim’e kadar vize skandalıyla bağlantılı iddiaların aydınlatmasını talep etti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı ve yurt dışı temsilcilikleri, Afrika ve Asya’dan gelen göçmenlere olağanüstü meblağlar karşılığında hızlı vize verilmesini sağlayan yasadışı bir sistem kurmakla suçlanıyor.

MEKSİKA’YA SERBEST GİRİŞ HAKKI Schengen bölgesinin bir üyesi olan Polonya tarafından verilen vize, sahiplerine İsviçre ve İzlanda da dahil olmak üzere Avrupa çapında 27 ülkenin yanı sıra ABD ile kara sınırı olan Meksika’ya serbest giriş hakkı veriyor.

Polonya medyasında yer alan haberler, 2021’den bu yana her biri binlerce dolara mal olan rüşvet karşılığında yaklaşık 250 bin vize verildiğini öne sürüyor. Polonya vizesi, başka bir ülkeye geçmeden önce bir ara adım olarak görülüyor.

DW Brüksel ofisinin bildirdiğine göre, Varşova, Komiser Johansson’un sorularına Cuma günü cevap verdi. Ancak Komiser cevapları tatmin edici bulmadı ve 3 Ekim’e kadar sorulan tüm soruların yanıtlanması talebini tekrarladı.

JABLONSKI: OLAY, KARMAŞA YARATMA AMAÇLI Komiser Johansson’a gönderilen, Polonya Dışişleri Bakanlığı’ndan Müsteşar Pawel Jablonski imzalı cevapta, suçlamalar reddedildi ve herhangi bir vize skandalı olmadığı vurgulandı. Olayın, seçimlere geri sayımın başladığı ülkede, medya ve muhalefet tarafından büyütüldüğü ve gerçekleri yansıtmadığı, karmaşa yaratma amaçlı olduğu iddia edildi.

Verilen 500 bin vizenin D tipi Schengen Vizesi olduğu da bildiriliyor. Söz konusu vize, C tipi Schengen Vizesi’nden farklı olarak, yabancılara Polonya’da uzun süreli kalma hakkını tanıyor. Polonya Dışişleri Bakanlığı, söz konusu vizelerin yüzde 80’inin Belarus ve Ukraynalılara verildiğini belirtti. 90 günlük kalmaya müsade eden C tipi Schengen Vizesi’nin kaç kişiye verildiğine dair soruyu ise Varşova yanıtsız bıraktı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, D tipi Schengen Vizesi ile Polonya’ya gelenlerin diğer ülkelere gidişine izin verilmediğini de bildirdi. Ancak aralarında Almanya’nın da bulunduğu pek çok ülke buna şüpheli yaklaşıyor. Nitekim Schengen Bölgesi’nde sınırlar açık olduğundan Polonya vizesi aldığı belirtilen kişilerin kolayca diğer AB ülkelerine geçmiş olabileceği tahmin ediliyor.

“AZERİLER VE TÜRKLER POLONYA VİZESİYLE BİZE BAŞVURUYOR” Yabancılar hukuku konusunda uzman avukat Dündar Kelloğlu ise özellikle son iki yıldır Polonya vizesi olup da Almanya’ya gelmiş olan ve kendilerinden bilgi almak üzere başvuran kişi sayısında artış gözlemlediklerini söyledi. DW Türkçe’ye konuşan Kelloğlu, “Öyle haftalarımız oldu ki 10-12 kişi gelip bize Polonya vizesiyle Almanya’da ikamet ve çalışma izni alıp alamayacağını ya da sığınma başvurusu yaparsa Polonya’ya geri gönderilip gönderilmeyeceğini ve olası bir iltica başvurusunun kabul edilme şansının ne kadar olduğunu sordu” dedi. Kelloğlu, vize skandalının Polonya medyasında çıkmasından bu yana da yine bilgi almak isteyen kişi sayısında hareketlilik yaşandığını belirtti ve “Türkçe de bilmemizden dolayı olsa gerek, bize daha çok Polonya vizesi olan Türkiye ve Azerbaycan vatandaşları danışmaya geliyor” dedi.

Kendilerine başvuranların aktardığına göre, aracı kurumlar ve seyahat acentaları geçen yıllarda 8 bin ila 10 bin euroya Polonya vizesi aldılar. Kelloğlu “Bize söylenen, çoğunlukla Polonya’da kağıt üzerinde bir şirket kurulduğu, daha sonra da ona çalışacağı söylenen kişilere iş sözleşmesi yapıldığı ve o sözleşme ve diğer belgelerle vize için aracı şirketlerin Polonya konsolosluklarına vize başvurusu yaptığı” diyor.

DW Türkçe, Almanya İçişleri Bakanlığı’na söz konusu Polonya vizesiyle Almanya’ya geçenler arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olup olmadığını ve sayısına dair verileri de sordu. Bakanlık, konuyla ilgili Polonya’dan bilgi talep edildiğini tekrarlayarak detay veremeyeceğini belirtti.

Kendilerine yapılan başvurulardaki artıştan yola çıkan avukat Kelloğlu ise sayının yüksek olduğundan emin. “Alışılmışın dışında çok Azerinin özellikle Polonya vizesiyle geldiğini görüyoruz” diye konuşan hukukçu, ayrıca Polonya vizesiyle gelip de daha sonra Almanya’ya geçen pek çok kişinin ikamet bile yaptırmadan kaçak kaldığına ve 4-5 Euro gibi saatlik asgari ücretinin çok altında, kötü koşullarda çalıştığına ve sömürüldüğüne tanık olduklarını da belirtiyor.