Protestolarda 105 kişinin öldüğü Bangladeş’te sokağa çıkma yasağı

Bangladeş’te başta başkent Dakka olmak üzere ‘kamuda kontenjan’ düzenlemesine karşı yapılan protesto gösterilerinde en az 105 kişi öldü. Hükümet, ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti. 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestoların düzenlendiği Bangladeş’te en az 105 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Perşembe gününden bu yana kısa mesaj … Protestolarda 105 kişinin öldüğü Bangladeş’te sokağa çıkma yasağı Devamı »

Eklenme Tarihi: 20 Tem 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 20 Tem 2024
Protestolarda 105 kişinin öldüğü Bangladeş’te sokağa çıkma yasağı

Bangladeş’te başta başkent Dakka olmak üzere ‘kamuda kontenjan’ düzenlemesine karşı yapılan protesto gösterilerinde en az 105 kişi öldü. Hükümet, ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestoların düzenlendiği Bangladeş’te en az 105 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Perşembe gününden bu yana kısa mesaj sistemleri ve internetin kesildiği ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, eylemcilerle kendilerine karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanan güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği protestolarda çok sayıda kişi de yaralandı. Eylemcilerin ise güvenlik güçlerine tuğla attığı ve bazı araçları ateşe verdiği görüldü. Dakka Tıp Fakültesi Hastanesi, dün yerel saatle 17.00-19.00 arasında 27 cansız bedenin hastaneye getirildiğini bildirdi.

Eylemciler, kamuda kontenjan kararının yanı sıra genç işsizliğini de protesto ediyor. Bu sene üst üste dördüncü kez Başbakan seçilen Şeyh Hasina ve hükümeti, eylemleri kontrol altına almak için ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti ve orduyu görevlendirdi. Bangladeş’teki televizyon kanalları, insanların alışveriş yapabilmesi ve diğer işlerini halledebilmesi için sokağa çıkma yasağının iki saatliğine hafifletildiğini aktardı.

Bangladeş hükümeti, yarın yerel saatle 10.00’da durumu yeniden değerlendirecek ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerine karar verecek. Televizyon kanallarına yansıyan görüntülere göre, ordu mensupları, sokağa çıkma yasağı sırasında sokaklarda gördüğü kişilere kimlik kontrolü yapıyor.

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor. Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı. Yüksek Mahkeme’nin geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bu sistemi ayrımcılıkla suçlayan protestocular, bunun Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisi’nin destekçilerine fayda sağladığını savunuyor. Protestocular, bu sistemin liyakata dayalı bir sistemle değiştirilmesini talep ediyor.

Başkent Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, polislerle eylemcilerin karşı karşıya gelmesi ve polisin müdahalesi sonucu 16 Temmuz’da altı kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığı bildirilmişti. Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, ‘öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerinin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını’ istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, kurumlarının süresiz kapatıldığını duyurmuştu. Üniversitelerin kapatılması kararı sonrası okulları terk etmeyi reddetmişti. Başbakan Şeyh Hasina, söz konusu protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünün araştırılması için komite kurulması emrini verdiğini belirtmişti.