Yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtilen kararlara göre Rus turistler Türkiye’ye gelemeyecek. Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle de Türk işçilerin Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor.
Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini imzaladı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verildi. Böylece Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi çok zor hale gelecek. Ayrıca 1 Ocak 2016 itibariyle de Türk işçilerin Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor.
RUSYA’NIN TEDBİR MADDELERİ
1)Merkezi Türkiye’de bulunan ve hukuken Rusya’ya bağlı olan firmaların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor. 2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek. 3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor. 4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. 5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor. 6) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılması emrediliyor.
TURİZM
Antalya etkilenecek
ALINAN karardan en çok etkilenecek sektörlerden biri de turizm olacak. Yılda ortalama 4 milyon Rus turisti ağırlayan Türkiye’nin, turistlerin gelmemesi halinde bir hayli etkileneceği ifade ediliyor. Alınan bu kararın Turizm Bakanlığı tarafından da ‘özel olarak’ takip edildiği, alınabilecek tedbirler konusunda da çalışma yaptığı turizm çevrelerinde konuşuluyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise şunları söyledi: “Alınan tedbirler çok sert. Paris’teki toplantı öncesinde böyle bir kararın çıkması hoş olmadı. Özellikle Antalya turizmi bu karardan bir hayli etkilenecek. Artık devlet desteğine ihtiyacımız var. En az 3.5 milyar dolar kaybımız olur.”
TARIM
Hedef yeni pazarlar
YAKLAŞIK 1 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya pazarının telafisi için, Balkan ülkeleri, Litvanya, Ukrayna ve Irak pazarına odaklanılması gerektiğini söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği eski Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Bu ülkelerden pazar payı kapabilmek için fiyatlarımızı düşürmek gerekecek. Aradaki fark da devlet tarafından karşılanmalı. 100 milyon dolarlık bir destekle bu kriz rahatlıkla aşılabilir” dedi. Rusya’dan yıllık 1 milyon tona yakın ekmeklik buğday ithal edildiğini ifade eden Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart da, “Rusya buğdayını satmazsa kendi kaybeder. B planına ihtiyacımız yok. Eğer ithalat yapmak zorunda kalırsak. ABD, Kanada ve Avustralya da seçenekler arasında” dedi.
LOJİSTİK
Savaş tedbirleri
İKİ ülke arasında yaşanan gerilim sebebiyle ticaret yapmanın çok zorlaştığını ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı yaptırımlarla işlerin daha da zorlaşacağını dile getirdi. Ayda 3 bin Türk TIR’ının Rusya’ya giriş yaptığının altını çizen Nuhoğlu, “Uçağın düşürülmesinden sonra direk TIR’larımızı bekletmeye başladılar. Şu anda 1000’e yakın TIR’ımız tampon bölgede ya da sınır kapılarında bekletiliyor. TIR’larımıza ‘tam tespit’ uygulaması yapılıyor. Bir TIR tam tespit uygulamasına girerse çıkması 2-3 ayı bulabiliyor. Putin’in imzaladığı karar ancak iki ülke arasında girilecek bir savaşta alınabilirdi” dedi.
Liste yarın açıklanıyor
İnterfax haber ajansına konuşan bir kaynak, hükümetin ithalatı yasaklanan ürünlerin listesini pazartesi (yarın) günü açıklanacağını söyledi. İnterfax ajansına konuşan kaynak, “Listede muhtemelen gıda ürünleri yer alacak. Bunun başında da tarım ürünleri geliyor” dedi.
Zarar dalgası
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Emre Aykar, zarar dalgası geleceği uyarısında bulundu. Yakın zamanda Türk şirketlerinin Rusya’da iş almasının imkansız olduğunu belirten Aykar, “Yaptırım şartlarını net olarak görmek gerek. Ama Türklere çalışma izni verilmezse şantiyeler iş yapamaz. Bu süreç uzarsa da Rus pazarından çıkmak zorunda kalırız. Zaten şimdi şantiyelere gelen müfettişler açık arayıp çoğu işçiyi yolluyor. Sözleşmelerde ihtilaflar çıkacak. Mahkemeler bu işi 3-5 ayda çözemeyeceği için şirketlerde maddi zarar doğar. Bizler ‘b-c’ planı yaparız. Ama Rusya ile sorunlarda mutlaka çözüm yolu bulunmalı. Şu an tablo kötü görünse de biz iyimseriz” ifadelerini kullandı.