Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandili anlamı nedir?

‘Yılın ilk kandili olan Regaib Kandili hangi güne denk geliyor? Regaib kandilinin manası nedir? Bu gecede yapılacak ibadetler nelerdir?’ sorularının cevaplarını sizler için derledik. Regaib Kandili ne zaman? Senenin ilk kandili olan Regaib Kandili bu yıl 26 Ocak Perşembe gününe denk geliyor. Regaib Kandili’nin manası nedir? “Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denmektedir. Regâib, Arapça bir … Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandili anlamı nedir? Devamı »

Eklenme Tarihi: 26 Oca 2023
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Oca 2023
Regaib Kandili ne zaman? Regaib Kandili anlamı nedir?

‘Yılın ilk kandili olan Regaib Kandili hangi güne denk geliyor? Regaib kandilinin manası nedir? Bu gecede yapılacak ibadetler nelerdir?’ sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Regaib Kandili ne zaman?

Senenin ilk kandili olan Regaib Kandili bu yıl 26 Ocak Perşembe gününe denk geliyor.

Regaib Kandili’nin manası nedir?

“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denmektedir. Regâib, Arapça bir sözcük olan ve “reğa-be” kökünden gelen “Reğa-be”, sözcük anlamı olarak, “bir şeyi arzulamak, dilemek, istemek, onun için çaba harcamak ve onu elde etmeye çalışmak” demektir.

Terim olarak; Türkçe’de “kandil” dediğimiz mübârek gecelerdendir. Hicrî; yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gece Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Regâib geceleri dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, Allah azze ve celleden af dilemek, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle ihya etmek alimler içinde kabul görür.

Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbının büyük olduğu bildirilir. Ancak muteber rivayetlerde bu gecede kılınacak özel bir ibadet bulunmamaktadır.

Peygamberimiz şöyle buyurdular;

“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.” (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342) Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri hep ihya etmişlerdir.

Alparslan Kuytul Hoca’nın konuyla ilgili bir soruya verdiği cevap şu şekilde;