Restoran ve kafelerde iflas oranı yüzde 25'e dayandı

"Yasaktan sonra destek gelmezse en az 300 bin kişi işiz kalabilir"

Restoran ve kafelerde iflas oranı yüzde 25'e dayandı
15 Nis 2021 18:54:35

Restoran ve kafelerde iflas oranı yüzde 25'e dayandı. Türkiye'de sayısı 120 bini bulan restoran ve kafeler ile bu sektörde istihdam edilen 2 milyona yakın çalışan salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. Bayram sonrasına kadar kapalı kalacak restoran ve kafelerde iflas oranının yüzde 25'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Pandemi döneminin başlangıcından bu yana işletmelerin yüzde 20'sinin iflas ettiğini dile getiren Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, geçen sene başlayan kısmi kapatmaların bu sene de devam ettiğine dikkat çekti, bunun sektörde iflas ve kapanmaları artıracağını söyledi.

Ramazan ayı ve bayram sürecinde kapalı kalınmasının halihazırda yüzde 20'ye ulaşan iflas ve kapanmaları yüzde 25 bandının üzerine çıkacağı tahmininde bulunan Demirer, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) iptali ile çalışanların zorunlu ücretsiz izne çıkmış olmasının da önemli sorunlar arasında olduğunu söyledi. Demirer, şu ifadeleri kullandı:

"Günlük 50 TL'lik geçim desteğinin yetersizliği nedeniyle bu arkadaşlar ileriye iyimser bakamayıp sektörü terk ediyorlar. Özellikle 3 bin 600 gün sayısını dolduranlar işyerleri ile ilişkilerini koparıyor. Bu durum da şu anda büyük nakit sıkıntısı çeken işletmeleri çok zor durumda bırakıyor."

"En az 300 bin kişi işiz kalabilir"

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl de ramazan ayının kaybedildiğini artık sektörün bayram sonrasına yönelik umutlu olduğunu söyledi. Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

"Bayramdan sonra tamamen açılmayı bekliyoruz. Açılmazsa inanılmaz sıkıntıya girecek sektör. Bu süreçte de bizim sektöre özel bir teşvik lazım. Çalışanların 1.500 TL ile geçinmesi çok zor. Çalışanların yarısı bekliyor şu an. Yasaktan sonra destek gelmezse en az 300 bin kişi işiz kalabilir."



0 Yorum

Yorum Yaz