Çeçen savaşçıları kara gücüyle alt edemediği için hedefi sivillere yönelten Rusya, katliam ve korkutma yoluyla sivilleri yerlerinden ediyor. Tüm Suriye'yi savaş alanına dönüştürmek isteyen Rusya, Esed'in kara saldırılarına havadan destek sağlayarak sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmaya çalışıyor.
Çeçenistan Taktiği
Çeçenistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etmişti. Buna karşı çıkan Kremlin yönetimi ile Çeçenistan arasında Aralık 1994-Ağustos 1996 arasında çatışmalar yaşanmış, Çeçen savaşçılar Rusya'yı büyük bir kara hezimetine uğrattığı için ateşkes imzalanmıştı. Ancak, bağımsızlığa razı olmayan Rusya, 1999'da bu özerk cumhuriyeti işgal etmişti. Bu kez hava kuvvetlerini de devreye sokan Rusya, çeşitli kaynaklara göre Ağustos sonu- Eylül sonu arasında başkent Grozni ve çevresine yaklaşık bin 700 hava saldırısı düzenlemişti. Misket bombalarının kullanıldığı saldırılar yaklaşık altı ay sürmüştü. Saldırılarda yüzlerce sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık yüz bin sivil de yerlerinden edilmişti.
Sivil Seyreltme
Rusya'nın Çeçenistan'da sivillere yönelik saldırıları, halkın yerel savaşçılara desteğini kesmesi için fiziksel ve psikolojik baskı oluşturmayı amaçlıyordu. Bu yolla destek kesilmeyince, halkı göçe zorlayıp, göç yollarındaki savaş nedeniyle sıkışan halkın savaşçılara verdiği desteğin sona ermesi sağlanıyordu. Bu taktiğin bir diğer amacı da tüm coğrafyanın savaş alanına çevrilmesi için kritik bölgelerdeki sivillerin göç ettirilmesiydi. Saha sivillerden arındırılınca Rusya, pervasızca hava saldırısı düzenleyebiliyor, düzensiz savaşan Çeçenlere karşı Rus ordusu atış üstünlüğü elde ediyordu.