Rusya, Afganistan'da iktidara gelen Taliban'a yönelik politikasında büyük bir değişiklik geçiriyor. Rus parlamentosunun alt kısmı olan Duma, Taliban'ı "terör örgütleri listesinden çıkaracak bir yasa tasarısını kabul etti. Ajanslar tarafından alıntılanan yasa tasarısı, "terör örgütü" olarak listelenen grupların faaliyetlerine ilişkin yasağın Rus mahkemeleri tarafından bozulabilmesini sağlıyor. Bu karara göre Taliban ile Rus hükûmeti arasında resmi temaslar kurulacak ve Rus vatandaşları Taliban ile çalışabilecektir.
Taliban- Rus İlişkileri Günden güne gelişiyor
2003'te "terör" listesine dahil edilen Talibanla, Rusya'nın 2021'de ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Talibanla bağlar kademeli olarak güçlendirilmeye başlandı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da Taliban'ı "müttefikler" olarak adlandıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen Temmuz ayında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Taliban terörle mücadelede müttefikimizdir, çünkü iktidardaki her hükümet sorumluluk alanında istikrar ister."
DIPLOMATIK TANIMA HENÜZ MEVCUT DEĞIL
Taliban, 2021'den beri Afganistan'da iktidarda olmasına rağmen, uluslararası sahnede henüz diplomatik tanınma almadılar. Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, Taliban yönetiminin büyükelçilerini resmi olarak tanıyan ilk ülkelerdi. Rusya'nın Taliban ile resmi ilişkiler kurma hamlesi, küresel diplomasinin bir parçası olarak dikkatle izleniyor. Kabul edilen yasa, Rusya'nın Afganistan'daki çıkarlarını korumak ve bölgedeki etkisini artırmak için bir strateji olarak yorumlanmaktadır.