Sağlık Bakanlığı, piyasada ilaç bulunmadığına yönelik iddiaları reddetti

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu,Türk Eczacılar Birliği'nin 645 ilacın piyasada bulunmadığına yönelik açıklamasını reddetti ve yapılan açıklamada "Tedarik problemi tespit edilmemiştir" denildi.

Eklenme Tarihi: 10 Kas 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Sağlık Bakanlığı, piyasada ilaç bulunmadığına yönelik iddiaları reddetti

Türk Eczacılar Birliği'nin 645 ilacın bulunmasında sorun yaşandığına ilişkin açıklaması sonrası Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, kur farkı nedeniyle bazı ilaçlara ulaşılamadığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı öne sürülerek "Çalışmalarımızın sonucunda; söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir. Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Son günlerde basında yer alan; döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği yönündeki haberler, Kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir.

Bilindiği üzere; Türkiye'de ilaç fiyatları, dönemsel Avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellenmektedir. Kur güncellemesi tebliğe uygun olarak; 2022 yılının Şubat ayında yapılacaktır.

İthal edilmiş veya üretilmiş her bir kutu ilacın hareketi üretiminden eczanede satışına kadar izlenebilmektedir. Sistem üzerinden üretici-depo-eczane arasındaki ilaç akışı yani sevkiyat düzenli olarak takip edilmektedir.

Kurumumuz, piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçları, İlaç Takip Sistemimizden tek tek ve detaylıca kontrol etmektedir.

Çalışmalarımızın sonucunda; söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir.

Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Kurumumuz global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde, gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır.

Denetim birimlerimizce tespiti halinde, firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır."

'ÖNLEM ALINMAZSA İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞECEK'

Türk Eczacıları Birliği tarafından 6 Kasım'da yapılan açıklamada "İlaç yokluğu artık kronik bir sorun haline gelmiştir ve kalıcı çözümlere ihtiyaç vardır. Nitekim sahadan, eczacı kooperatiflerimizden, meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, piyasada pek çok ilacın bulunmadığını gösteriyor. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor; eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor. Halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında önlem alınmazsa ilaç krizi derinleşecek, bulunamayan ilaç sayısında artış yaşanacaktır. Öte yandan pandemi koşulları göz önüne alındığında bir tek ilacın dahi bulunamaması kabul edilemez bir durumdur" denilmişti.

SORUN KUR FARKI

Açıklamanın devamında güncel ilaç kurunun 4157 TL, euro kurunun ise 11 TL civarında seyrettiği belirtilerek "Aradaki ciddi fark, piyasada bulunamayan ilaç sayısındaki artışın temel sebeplerinden birisi. Kur farkı, pek çok ilaç firmasının ülkemize ilaç vermemesine ya da hammaddeleri yurt dışından gelen ilaçları üreten yerli ilaç firmalarının ilaçları üretememesine sebep oluyor. Geçtiğimiz yıllarda da benzer krizler ortaya çıkmış, Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları ilaç kurunda anlaşana dek pek çok kalem ilaçta yokluk yaşanmıştı" ifadeleri kullanılmıştı.