Sağlık Yasası TBMM’den geçti! Sağlıkçılar memnun değil

Meclis’ten geçen yasaya sağlık çalışanlarından tepki: Kabul oyu verenleri asla unutmayacağız Hekimler ve sağlık çalışanlarının karşı çıktığı, Aralık 2021’de Meclis’e getirilip hızla geri çekilen düzenlemenin hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa teklifi TBMM’de kabul edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Kabul oyu verenleri asla unutmayacağız” diye tepkilerini dile getirdi. Sağlık meslek örgütlerinin karşı çıktığı, sağlık … Sağlık Yasası TBMM’den geçti! Sağlıkçılar memnun değil Devamı »

Eklenme Tarihi: 18 Haz 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 18 Haz 2022
Sağlık Yasası TBMM’den geçti! Sağlıkçılar memnun değil

Meclis’ten geçen yasaya sağlık çalışanlarından tepki: Kabul oyu verenleri asla unutmayacağız

Hekimler ve sağlık çalışanlarının karşı çıktığı, Aralık 2021’de Meclis’e getirilip hızla geri çekilen düzenlemenin hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa teklifi TBMM’de kabul edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Kabul oyu verenleri asla unutmayacağız” diye tepkilerini dile getirdi.

Sağlık meslek örgütlerinin karşı çıktığı, sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanuna göre, 1 Ocak 2029’a kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecek.

Tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara, 26 bin gösterge rakamının, uzman olmayanlara 20 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacak.

Her bir sağlık tesisinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri oluşturulacak.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin ünvanı, görevi, disiplin durumu, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, tetkik, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar dikkate alınmak suretiyle ek ödemenin oranı Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanunla, personele dağıtılabilecek ek ödeme tutarları da belirleniyor.

Sağlık Bakanlığı bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki döner sermaye gelirleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan elde edilen tüm kaynaklar ile diğer nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilecek.

Bakanlık döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşviki, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkanlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi; eğitim, araştırma, geliştirme faaliyetlerinin ve bakanlık taşra teşkilatının desteklenmesi amacıyla yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 6’sını geçmemek üzere, bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktaracak.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına atanan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 410’u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine yüzde 335’i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise yüzde 265’i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın, merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme yapılacak.