Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?
Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi? Sahur yemeğinin önemi nedir? Sabah namazını kılmayan bir kişi oruç tutabilir mi? Soruların detaylarını haberimizden okuyabilirsiniz.
Sahura kalkamamak, oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan bir kişi sabahleyin oruca niyetlenip oruç tutmaya devam etmelidir. Ancak uzmanlar, sahursuz oruç tutmanın bünyeye zarar verebileceğini belirtmektedir. Kişi sahur yapmamış olsa bile orucunu tutmalıdır, böyle zamanlarda çok zorlanma yaşanabilir… Hanefi mezhebine mensup bir kişi öğlene kadar bir şey yiyip içmeden, orucu bozacak hallerden uzak kalarak kesin olarak kendisinin oruç tutmaya takat getiremeyeceğinden emin olmalıdır. Eğer akşama kadar dayanamayıp hastanelik olacak duruma geleceğini bilirse o zaman niyetlenmeyip ramazandan sonra bir gün o orucu kaza etmelidir.
Sahurun Önemi Nedir?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Peygamber efendimiz sahur yemeğine kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde "bereket" (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46).
Efendimizin sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahur yemeğini geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir. Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olur.
“Onlar seher vakitlerinde Allah'tan bağışlanma dilerlerdi.” (Zâriyât, 51/18).
Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.