İşte o faydalar: -Sakal cildi güneşe karşı, dolayısıyla cilt kanserine karşı koruyor.
-Polenler ve toz, astım krizlerini tetikler. Sakal veya bıyık bu maddelerle teması engelleyerek krizleri önler. -Rüzgarda ya da kışın cildin kurumasını engeller, daha nemli kalmasını sağlar. Bu sayede yaşlanmayı engeller. -Çene altında ve boyun kısmına doğru olan kalın sakallar bu bölgedeki vücut ısısını yükselttiği için soğuk algınlığına karşı korur. -Kişi sürekli tıraş olmak zorunda kalmadığı için cildi tahriş olmaz.
Bir İngiliz tıbbi araştırma sakal bırakmanın faydalarını ve insan sağlığına; özellikle yaşın ilerlemesi faktörlerini yavaşlatmasıyla ilgili olumlu etkilerini, kansere yol açan zararlı güneş ışınlarından koruduğunu ortaya koydu.
Sakal ve bıyığın polen ve toza maruz kalma sonucu ortaya çıkan astım belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu, burun bölgesine ulaşan bıyıkların alerjiye neden olan maddelerin akciğerlerden solunum yoluyla burna ulaşmasını engelliuyor. Cilt bakım ürünleri üzerine çalışan bir firmada sakalın yaşın ilerlemesi sürecini, yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkmasını yavaşlattığını ve yüzü kurutan rüzgarlardan koruyarak cildin nemli kalmasını sağladığını belirtti. : ‘Sakal öksürüğe karşı savaşa yardımcı oluyor, çene altında ve boğazda uzayan yoğun sakal, boğazın sıcaklık derecesini artırıyor. Soğukalgınlığının önlenmesine yardımcı oluyor. Sakal izolatör görevi görüyor ve insan sıcak kalıyor. Soğuk havayı uzaklaştıran ve boğazın sıcaklık derecesini artıran tam sakalın, soğuk havalarda ek faydası oluyor.’