Samanyolu'nda Kara Delik Patlaması

Bilim insanları, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli bir kara deliğin 3,5 milyon yıl önce “kataklizmik” bir patlamayı tetiklediğini düşünüyor.

Eklenme Tarihi: 11 Eki 2019
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Samanyolu'nda Kara Delik Patlaması

Astronomlar yıllardır bu tür bir olayın yaşandığından şüpheleniyordu. Yeni bir araştırma da bu patlamanın yalnızca 3,5 milyon yıl öncesine, yani bir gök taşının dinozorları yok etmesinden 63 milyon yıl sonraya tarihlendiğini belirledi.

Birbirine zıt yöne bakan iki koni şeklinde uzayın derinliklerine fışkıran nükleer alevler, aksi yönlerde en az 200 bin ışık yılı uzaklığa ulaşarak Samanyolu Galaksisi'ni ikiye böldü ve Macellan Akıntısı diye bilinen, galaksiyi kısmen çevreleyen gaz bulutu akışını etkiledi.

Bilim insanları böyle güçlü bir patlamaya ancak galaksimizin merkezinde yer alan ve Güneş'ten 4,2 milyon kat fazla kütleye sahip Sagittarius A kara deliğiyle ilişkili nükleer etkinliğin neden olabileceğini öne sürdü.

Yeni çalışmanın ortak yazarlarından, Sidney Üniversitesi'nden Dr. Magda Guglielmo “Bu sonuçlar Samanyolu Galaksisi'ne yönelik kavrayışımızı çarpıcı biçimde değiştiriyor" diye konuştu. “Kendi galaksimizin çok da parlak olmayan bir merkeze sahip, durgun bir galaksi olduğunu düşünüyorduk" diyen Guglielmo, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak bu yeni sonuçlar, galaksinin evrimini ve doğasını bütünüyle yeniden değerlendirme ihtimalini açığa çıkardı. Bu parlama vakası... o kadar güçlüydü ki galaksimizin çevresini de etkiledi. Uyuyan güzelin uyanışına tanıklık ediyoruz.

Araştırmacılar Sagittarius A'nın görece istikrarlı bir “uyuyan ejderhaya” dönüşme eğilimi taşıdığını söylüyordu.

Ancak yeni çalışmaya göre bu kara delik, eski atalarımızdan insansı Australopitekuslar Afrika'da henüz ilk adımlarını atarken, Seyfert parlaması ismiyle bilinen patlamayla çarpıcı biçimde uyandı.