‘Sansür yasası’ görüşmeleri yeni yasama dönemine ertelendi

İktidarın yaklaşan seçimler öncesinde gündeme getirdiği ‘ sansür yasası’ teklifinin görüşmeleri, yeni yasama dönemine ertelendi. Teklifin tepki çeken 29’uncu maddesi, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını tanımlayarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. İktidarın muhalif sesleri daha fazla baskı altına almak için gündeme getirdiği ‘sansür yasası’ teklifi görüşmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni … ‘Sansür yasası’ görüşmeleri yeni yasama dönemine ertelendi Devamı »

Eklenme Tarihi: 29 Haz 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 29 Haz 2022
‘Sansür yasası’ görüşmeleri yeni yasama dönemine ertelendi

İktidarın yaklaşan seçimler öncesinde gündeme getirdiği ‘ sansür yasası’ teklifinin görüşmeleri, yeni yasama dönemine ertelendi. Teklifin tepki çeken 29’uncu maddesi, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını tanımlayarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İktidarın muhalif sesleri daha fazla baskı altına almak için gündeme getirdiği ‘sansür yasası’ teklifi görüşmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama dönemine ertelendi.

Kısa Dalga’dan Mehmet Aydın’ın haberine göre, ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yeni yasama dönemine ertelendi. Edinilen bilgiye göre karar, AKP ve CHP Grup Başkanvekillerinin iki gündür sürdürdükleri görüşme sonucu alındı. Teklifin ekim ayında başlayacak yeni yasama dönemine bırakılmasına karara verildi.

Teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri, kamuoyundaki sansür tepkileri ve AKP milletvekilleri arasında da bazı rahatsızlıklara neden olması sebebiyle ertelenmişti. AKP’liler özellikle teklifin 29’uncu maddesi için “Amacını aşabilir” diyerek, geri çekilmesini ya da değiştirilmesini istiyor. AKP’li kaynaklar, Meclis’in 7 Temmuz’da kapanacağını belirterek gündemdeki acil yasaların öncelikle görüşüleceğini, basın yasasına zaman kalmayacağını söylüyor.

TARTIŞMALI 29. MADDE

Teklifin 29’uncu maddesi, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını tanımlayarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. “Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde” denilerek cezasının yarı oranında artırılmasına yönelik ibare ise eleştirilerin ardından Adalet Komisyonunda değişmişti. Bunun haberi yapanın mı yoksa haber kaynağının mı gizlenmesi anlamına geldiğinin belirsiz olduğu eleştirileri karşısında, bilgiyi paylaşanın kimliğini gizlemesinin tarif edilmesine yönelik teknik bir düzeltme yapılmıştı.