Kamuoyunda yoğun tepkiyle karşılanan ve sosyal medya yasasının TBMM’de görüşülmesi ‘tekrar müzakere edilmek üzere’ ertelendiği duyuruldu.
Sosyal medya düzenlemesini de içeren ve kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan Basın Kanunu teklifi görüşmeleri ertelendi. Duyuruyu CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sosyal medya hesabından paylaştı.
CHP’li Özkoç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir” ifadelerini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de “Dezenformasyon adı altında halkın haber alma, düşünce ve ifade özgürlüğüne hançer gibi saplanacak ve Anayasa’ya aykırılıklar taşıyan sansür yasası, Adalet Komisyonundaki çabalarımız ve parti grubumuzun girişimleri sonucu, tekrar müzakere edilmek üzere ertelendi. Türkiye’yi daha da otoriterleştirme amacı taşıyan yasa teklifine karşı ilerleyen günlerde de demokrasi ve hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle yasanın ertelendiğini duyurdu.
NE OLMUŞTU?
Dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle gündeme getirilen, kamuoyunda ‘sosyal medya yasası’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklifle; ‘gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan’ kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Basın kartı resmi kimlik belgesi olarak kabul edilecek.