Saray’dan İsveç açıklaması: Talepler yinelendi, 'somut garanti' istendi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin yapılan paylaşımda, "Türkiye, İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklemektedir" denildi.

Saray’dan İsveç açıklaması: Talepler yinelendi, 'somut garanti' istendi
23 Mayıs 2022 19:18:47

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye'nin, İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde "somut garantiler" beklediğini bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2017'den bu yana İsveç'ten PKK/PYD ve FETÖ mensuplarının iadesi talebinde bulunduğu ancak olumlu bir yanıt alamadığı hatırlatıldı.Açıklamada, söz konusu örgütlere "siyasi desteğin ortadan kaldırılması" talep edildi.

'AMBARGO İTTİFAKIN RUHUNA AYKIRI'

İsveç hükümetinin, Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulama kararı aldığı hatırlatılan açıklamada, Türkiye'nin NATO üyesi tüm devletlerden destek beklediği, ambargo uygulamalarını ise ittifakın ruhuna aykırı olarak değerlendirdiği ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz NATO'nun 'açık-kapı' politikasını benimserken ittifaka üye ve aday ülkelerin her konuda olduğu gibi terörle mücadele alanında da yüksek düzeyde iş birliği yürütmesi gerektiği inancını sürdürmektedir. Adaylık başvurusunda bulunan İsveç tarafından Türkiye'nin güvenlik kaygılarına ilişkin ilkesel adımlar ve somut garantilerin sunulması beklenmektedir. Türkiye, terör örgütlerini destekleyen İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklemektedir."

Etiketler:   NATO isveç


0 Yorum

Yorum Yaz