Hakkında ‘kara para aklama’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlamalarından soruşturma açılan ve 15 Temmuz’da ABD’ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde hakim karşısına çıktı. Korkmaz, yargıç tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.
İadesi öncesi euronews Türkçe’ye konuşan avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin Utah Eyaleti’nde St. Lake City’de kalacağını belirtmişti.
VOA Türkçe’nin haberine göre burada ilk kez avukatlarıyla birlikte hakim karşısına çıkan Korkmaz’a, Utah 3. Bölge Mahkemesi Sulh Hakimi Jarred Bennet tarafından hakkındaki suçlamalar yöneltildi.
Sezgin Baran Korkmaz’ın 21 Eylül’de yapılacak ön duruşmada yargıç Jill Parrish’in karşısına çıkacağı belirtildi.
Davayı takip eden gazeteci Razi Canikligil, Sezgin Baran Korkmaz’ın, yüzüne okunan suçlamaları reddettiğini ve 21 Eylül’de ön duruşma yapılacağını yazdı.
ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, Korkmaz’ın iade edildiği 15 Temmuz’da yaptıkları açıklamada, Korkmaz’ın suçlu bulunması halinde, hakkındaki her bir suçlamadan 20’şer yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtmişti.
Korkmaz’ın Türkiye’deki avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin ABD’de normal bir hapishanede kalacağını belirtti.
Yargılamanın buradaki federal mahkeme tarafından yapılacağını ifade eden avukat Dülger, Korkmaz’ın kalacağı hapishanenin ağır suçluların kaldığı bir yer değil, normal koşulları olan bir hapishane olacağını belirtmişti.
Korkmaz hileli satışlar, modern tefecilik ve mafya ile ilişkileri üzerinden anılıyor.
Türk Hava Kurumu’nun (THK) Laleli Tayyare Evleri’ni illegal bir şekilde ele geçirmeye çalıştığı iddiası ile hakkında suç duyurusu yapıldı. “Adli makamları yanıltmak, iftira, dolandırıcılık, şantaj ve çete yöntemleri kullanmaya” kadar uzanan bir dizi iddia bu dosyada yer aldı.
Ayrıca ABD’de yaşayan iş insanı Bora Jet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı, firmasının Korkmaz’a yapılan satışı ile ilgili “kapsamlı gasp” iddiasıyla ABD’nin New Hampshire eyaletinde dava açtı.
Türkiye’deki tüm şirketlerine ve mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuş olan Korkmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranıyor.
Amerika’nın Utah Eyaleti’nde de vergide sahtecilik yapmaktan ceza alan bir şirketle ilişkisi mevcut. Türkiye’yi eşi ile birlikte 5 Aralık 2020 tarihinde terk etti.
Sedat Peker, Kormaz’ı bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlığa çağırıp “hakkında dosya hazırlandığını ve kaçması için uyardığını” öne sürdü.
2 Mayıs 2021 tarihinde hakkında açılan soruşturmalar tamamlanan Korkmaz’ın 6 şirketi üzerinden 132 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
2020’de Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında benzer şekilde mal varlıklarına el konulması talebinde bulunulmuştu. Bu kişiler arasında ABD’deki dolandırıcılık davasının sanıkları olan Mormon tarikatı üyeleri Jacob Kingston, Isaiah Kingston, Rachel Kingston ve Sally Kingston kardeşler de yer alıyor.
Kingston kardeşlerin ABD Hazinesi’ni dolandırmasıyla ilgili davaya bakan Utah Federal Savcılığı’nın talebi üzerine gerçekleştiği söylenen tedbir kararı “suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesini” düzenleyen 5549 sayılı yasa uyarınca alındı.
ABD’deki kararında atıf yapılan yasanın 17. maddesi suç gelirinin aklanmasının yanı sıra “terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallere” dair düzenlemeyi de içeriyor.