Siirt Barosu: Valiliğin yasaklama kararları hukuka aykırı

Siirt il genelinde valiliğin açıklaması ile her türlü eylem ve etkinlikler yeniden yasaklandı. Siirt Barosu, kararların keyfi ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Eklenme Tarihi: 02 Şub 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Siirt Barosu: Valiliğin yasaklama kararları hukuka aykırı

Siirt Valiliği'nin her 15 günde bir süre ile düzenlediği eylem ve etkinlik yasağı yenilendi. Siirt Valiliği basın bülteni ile duyurusunu yaptığı yasağı, internet sitesine koymazken yasaklama karar, sosyal medya hesabından iki gün sonra paylaşıldı.

Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten Siirt Baro Başkanı Kenan Bilgi kararların aynı gün duyurulması gerektiğine vurgu yaparak yasakların hak ihlallerine neden olduğunu belirtti.

YASAK KARARI SİTEYE KONULMADI

Valilik açıklamasında yasak gerekçesi olarak "Covid-19" ve "milli güvenliğin ve kamu düzeni ve esenliğin sağlanması" olarak gösterildi. Açıklamada, 15 gün süre ile miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni benzeri eylem ve etkinliklerin yasak olduğu belirtildi. Yasaklama tarihleri ise 30 Ocak 2022 ile 13 Şubat 2022 olarak gösterildi. Yasaklama tarihinden iki gün sonra basına duyuru yapılması dikkat çekerken, yasaklama kararları valiliğin internet sitesine yine konulmadı.

'YASAK KEYFİ'

Siirt Baro Başkanı Kenan Bilge, bu kararlarla ilgili duyuruların halkın ulaşabileceği şekilde yapılması gerektiğini belirtti. İnternet sitesinde kararların yer almamasına ilişkin ise Bilge, "Valiliğin yasaklama kararlarını sadece sosyal medya hesaplarında yayınlaması yeterli değildir. Resmi internet sitesinden de yayınlanması gerekiyor. Ayrıca kararlar en geç, alındığı gün yayınlanmalı. Yasaya göre tüm vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin ulaşabileceği araçlarla duyurunun yapılması gerekiyor. Anayasanın 34. maddesinde herkesin önceden izin almadan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı anayasal bir hak olarak düzenlenmiş. Yine 2911 sayılı yasada önceden haber vermeksizin ve izin almaksızın barışçıl etkinlik yapma hakkı tanınmış. Siirt Valiliği’nin ardışık şekilde verdiği bu yasaklama kararları, demokratik ve çoğulcu toplum gerekleri ile bağdaşmadığı için hukuka aykırı. Yasaklama kararlarına pandemi önlemi gerekçe olarak sunuluyor. Siirt il genelinde kalabalık birçok siyasi parti etkinlikleri, konserler ve benzer etkinliklere izin verildiğini görüyoruz. Hâlbuki mülki idarenin etkinlikleri ayırt etmeden Anayasal Hak olarak değerlendirmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

'HAK İHALİNE NEDEN OLDU'

Türkiye Barolar Birliği'nin baro başkanları toplantısında da yasak kararlarını gündeme getirdiklerini dile getiren Bilge, konuya dair baro olarak çalışma başlattıklarını, gerekirse kararların iptali için dava açabileceklerini vurguladı. Ardışık yasaklama kararlarını hukuka aykırı bulduklarını ve ifade özgürlüğü önünde engel teşkil ettiğine dikkat çeken Bilge, yasaklamaların hak ihlaline neden olduğunu söyledi.