Özellikle Nekbe gününden sonra 539 köyün yok edildiğini anlatan Kemal Hatip, "…(böylece) camiler dahil bütün Filistin yapıları İşgalci İsrail yetkilileri için kolay bir av haline geldi" dedi. Çalışmaya göre, Safed’in kuzeyinde bulunan el-Ahmar Camii konser alanına çevrilirken, Kayserya’daki el-Cedid Camii bara dönüştürüldü.
Nekbe gününden önce camilerde kalabalık cemaatlerin doldurduğunu hatırlatan Hatip, "Ancak Nekbe’den sonra özellikle köylerdeki camiler yok edildi. Diğer camiler sinagoga, bara, müzeye, kafeye veya restoranlara çevrildi” dedi.
Anadolu Ajansı’na konuşan Kemal Hatip, geçtiğimiz ay el-İs'af Mezarlığının, bölge sakinlerinin protestolarına rağmen yok edildiğini hatırlatarak, İsrail politikalarının nasıl Müslümanların dini duyarlılığını görmezden geldiğini anlattı.
Filistinlilerin mülklerine el koymaya yönelik çıkarılan, 1950 yılında İsrail parlamentosundan geçen 'Gaiplik Yasası'nın birçok cami aleyhinde kullanıldığını söyleyen Hatip, Filistinlilerin camilere karşı saldırıları durdurabilmek için girişimlerde bulunduğunu, ancak İsrail makamlarının bu girişimleri reddettiğini söyledi.
'MÜSLÜMANLAR İÇİN MİLYONLARCA PARA HARCIYORUZ'
Ekim 2015’te İsrail’de yaklaşık 400 caminin olduğunu ve namaz kılanların sayısının son 25 yılda beş kat arttığını açıklayan İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail makamlarının 'İsrail topraklarında(!)' yaşayan Müslümanlar için ibadet yerleri inşa etmek için milyonlarca şekel ayırdığını söylemişti. Bakanlık, ayrıca, hükümetin 100’den fazla camiyi finanse ettiğini ve imamların maaşlarını ödediklerini belirtti.
'İSRAİL HİÇBİR ZAMAN CAMİ İNŞA ETMEDİ'
Filistin’deki her caminin İsrail’de kayıtlı olmadığını söyleyen Kemal Hatip, İşgalci İsrail hükümetinin iddialarını reddederek, "İsrail hükümeti, ülke tarihinde, hiçbir zaman cami inşa etmedi” dedi. Bütün camilerin Filistinliler tarafından toplanan yardımlar sayesinde inşa edildiğini söyleyen Hatip, imamların maaşlarını bağış toplayan derneklerden aldıklarını belirtti.