İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Katargate" skandalı üzerinden Şin-Bet (İsrail iç istihbarat servisi) Direktörü Ronen Bar’a sert suçlamalarda bulundu. Netanyahu, X hesabından yaptığı açıklamada, Katar’la asıl ilişki kuran kişinin Bar olduğunu öne sürdü.
Siyonist Netanyahu, Kanal 14'te yayımlanan ve Katar'la ekonomik ilişkileri olan iş insanı Mickey Bergman'a dair haberi paylaşarak, Şin-Bet Direktörü Bar’ın da bu çevreyle ilişkili olduğunu iddia etti.
Paylaşımında, “Bar, Katar’la ilgili olarak Başbakanlık çevresine nafile bir soruşturma yürütürken, Katar’la asıl iş birliği yapan kendisiymiş” diyen Netanyahu, Gazze'de süren ateşkes ve esir takası müzakerelerine de atıfta bulunarak Bar’ın müzakere heyetinin direktiflerine uymayarak süreci sabote ettiğini ileri sürdü.
Siyonist Netanyahu, Bar’ın Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası sırasında özel şekilde ağırlandığını, Katar’a siber teknoloji satış girişiminde bulunulduğunu ve İsraillilerin Katar’da bazı işletmeler yönettiğini belirterek, bu bağlantıların ciddi iş birliği göstergesi olduğunu savundu. “Siyasi soruşturmalar durdurulmalıdır.” diyerek mesajını netleştirdi.
İsrail’in Maariv gazetesi ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Siyonist Netanyahu’nun suçlamalarının esas hedefinin şaşırtmak ve kamuoyunun dikkatini dağıtmak olduğunu öne sürdü.
"Katargate" Skandalı Nedir?
İşgalci İsrail kamuoyunda büyük yankı uyandıran “Katargate” davası, Siyonist Netanyahu’nun Katar’dan milyonlarca dolar aldığı ve bu fonların seçim kampanyasında kullanıldığı iddiaları üzerine ortaya çıktı.
İddialara göre, 2012’de 15 milyon dolar, 2018’de ise 50 milyon dolar, Katar’dan Siyonist Netanyahu’ya aktarıldı. Netanyahu bu suçlamaları reddederken, konuyla ilgili iddiaları ortaya atanlar hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Ancak süreç, Siyonist Netanyahu’nun eski sözcüsü Eliezer Feldstein ile danışmanları Jonathan Urich ve Srulik Einhorn’un sanık sandalyesine oturmasıyla derinleşti. Feldstein’in, Katar’ın imajını desteklemek için uluslararası bir PR şirketinden maaş aldığı, diğer iki danışmanın da benzer şekilde Katar’a hizmet verdiği ses kayıtlarıyla ortaya konmuştu.
Netanyahu da 31 Mart’ta “tanık” sıfatıyla polis tarafından ifadeye çağrıldı. Aynı gün sözcüsü Feldstein ile danışmanı Urich gözaltına alındı.