‘Sokak hayvanları yasası’nda yeni gelişme: ‘Ötanazi’ kelimesi çıkarılıyor

Sokak hayvanları yasasında son dakika gelişmesi yaşandı. 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü toplantıda kanun teklifinden ‘ötanazi’ kelimesinin çıkarılmasına karar verildi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, geçen hafta yaşanan tartışmalar ve gerginliğin ardından, 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Komisyon Başkanı AK Parti … ‘Sokak hayvanları yasası’nda yeni gelişme: ‘Ötanazi’ kelimesi çıkarılıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 22 Tem 2024
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Tem 2024
‘Sokak hayvanları yasası’nda yeni gelişme: ‘Ötanazi’ kelimesi çıkarılıyor

Sokak hayvanları yasasında son dakika gelişmesi yaşandı. 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü toplantıda kanun teklifinden ‘ötanazi’ kelimesinin çıkarılmasına karar verildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, geçen hafta yaşanan tartışmalar ve gerginliğin ardından, 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında saat 14.00’de toplandı.

Toplantıda kanun teklifinden ‘ötanazi’ kelimesinin çıkarılmasına karar verildi.

17 maddeden oluşan sokak hayvanları yasasında yer alan madde şöyleydi:

MADDE 5- 5199 sayılı Kanunun İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan “Öldürülmesi” ibaresi “Ötanazisi” şeklinde ve 13’üncü maddesinin başlığı “Hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkradan önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Öldürme esas ve usulleri” ibaresi “Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller” şeklinde değiştirilmiştir.

“Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.

Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılabilir.”