Sosyal medyadan kim rahatsız?

İnternet bu çağın en büyük keşfi. Dünyayı baştan aşağı değiştiren bir devrim. Bugün hayatımızın ciddi bir kısmı online. Bilimsel çalışmalar da ticari faaliyetler de sağlık hizmeti de eğitim de önemli ölçüde internet temelli artık. Keza haber yayıncılığının büyük bölümü de online. Anlık enformasyon kaynağı olarak haber portallarının dışında ayrıca sosyal medya var. Bu mecra milyonlarca … Sosyal medyadan kim rahatsız? Devamı »

Eklenme Tarihi: 10 Oca 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Oca 2024

İnternet bu çağın en büyük keşfi. Dünyayı baştan aşağı değiştiren bir devrim. Bugün hayatımızın ciddi bir kısmı online. Bilimsel çalışmalar da ticari faaliyetler de sağlık hizmeti de eğitim de önemli ölçüde internet temelli artık. Keza haber yayıncılığının büyük bölümü de online. Anlık enformasyon kaynağı olarak haber portallarının dışında ayrıca sosyal medya var. Bu mecra milyonlarca kişinin iletişimini sağlayan dev bir platform. Dolayısıyla etkisi çok büyük.

Ancak kabul etmek gerekir ki sosyal medya fazlasıyla serbest bir alan. Bazen bizi bile rahatsız edebilen bu serbestliğin iktidar sahiplerini endişelendirmesi gayet normal. İnternet insanlık için büyük bir imkan ama kamu otoriteleri için büyük bir sorun.

Bu yüzden bütün dünyada internet alanının hukuki çerçevesi ve denetimi ihtiyacı öncelikli bir sorun olarak ele alınıyor. Tabiatıyla bu alanda daha yeni yeni oluşan mevzuat ülkeden ülkeye bazı farklılıklar gösterebiliyor. Ancak esas olarak her ülkenin hukuk anlayışı internet mevzuatına da yansıyor.

Mesela, otoriter yönetimlerde bu işe çare olarak hemen yasaklar akla geliyor tabii. Bu tarz yönetimlerin başında gelen Kuzey Kore’de internete erişme iznine sahip birkaç bin kişi olduğu söyleniyor. Bunlar da bazı üst düzey devlet görevlileri ile bu ülkede görev yapan yabancılar. Dolayısıyla Kuzey Kore’de “sosyal medya sorunu” yok.

Çin’de de yok böyle bir sorun. Çünkü dünyanın en büyük internet sansür sistemi “Altın Kalkan” adıyla Çin hükümeti tarafından işletiliyor. Çin’deki bütün yazılı, sesli ve görüntülü veri trafiğini denetleyen bu sistem içinde 50 bin “internet polisi”nin görev aldığı tahmin ediliyor. Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medya mecralarına ve Google, Wikipedia gibi bilgilendirme kaynaklarına erişim zaten yok. Whatsapp yasak. Yabancı haber siteleri yasak. Elbette VPN kullanımı da yasak.

Kuzey Kore veya Çin değiliz çok şükür ama 2015 yılında Freedom House’un İnternette Özgürlükler raporunda “kısmen özgür” kategorisine alınan Türkiye, 2021’den itibaren ise –Çin, Kuzey Kore gibi ülkelerle birlikte“özgür olmayan ülkeler” arasında sayılıyor.

iktidar adına hareket eden ve hatta bir ara iktidar tarafından “yerli ve milli hesap” payesi verilerek sahip çıkılan “trol örgütlenmesi” yıllardır terör estiriyor burada. Hedefe konulan kişilere yönelik itibar suikastları, hakaretler, iftiralar, tehditler vs. örgütlü biçimde yürütülüyor.

Diğer yandan iktidar partisinin yönetimine hâkim olan zihniyet için sosyal medya üzerinden her daim ayakta tutulmaya çalışılan kavga gürültü atmosferi ne yazık ki şikayetçi olunan bir husus değil. Aksine kutuplaşmanın artmasının kendi tabanlarını tahkim edici bir etki üreteceği düşünülüyor. Toplumdaki ayrışmaların, düşmanlıkların büyümesinin yol açacağı sosyal problemler hesaba katılmıyor.

Dolayısıyla iktidar cenahından sosyal medyadaki hercümerci durdurma yönünde bir adım beklemek iyimserlik olur.