ABD’de yaklaşık 10 bin şubesi olan kahve zinciri Starbucks’ın çalışanları tarihi greve gidiyor. Starbucks Çalışanları Birliği maaş ve diğer haklar konusunda adım atılmaması nedeniyle bugün günün belirli saatleri arasında yaklaşık 200 şubede iş bırakıyor. Grevin ‘Kırmızı Kupa Günü’ olarak anılan yılın en yoğun günlerinden birine denk gelmesiyle şirketin bu durumdan ciddi şekilde etkilenmesi düşünülüyor.
ABD’deki Starbucks çalışanları maaş ve diğer haklarını alamadıkları için yılın en yoğun zamanında büyük bir greve başlıyor. 2011 yılından bu yana örgütlenen sendika Starbucks Çalışanları Birliği, tekrar kullanılabilir ve tatil temalı kupaların dağıtıldığı ‘Kırmızı Kupa Günü’nde binlerce çalışanla günün belli saatlerinde iş bırakacak.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, sendika üyeleri iş koşullarını ve promosyon günlerinde yeterli çalışanın bulundurulmaması gibi eksikleri de protesto edecek.
AMAÇ ŞİRKETİ UYARMAKSendika liderlerinden Starbucks baristası Michelle Eisen, bazı şubelerde iş bırakma eyleminin birkaç saat süreceğini bazısının ise günün neredeyse tamamını etkileyeceğini kaydetti. Sendika, eylemin amacının, sendikalaşan şubelerde adil sözleşmelere imza atmayı reddeden Starbucks’ı uyarmak olduğunu açıkladı.
Eisen çalışanların ve aktivistlerin daha fazla destek vermesini beklediklerini söyleyerek, “Şirketi korkutacak şey budur. Onların her şeyi, itibarları” dedi. Starbucks ise iş bırakma eyleminin büyük bir aksamaya yol açmayacağını ileri sürüyor.
Şirket, daha yüksek ücretler için yüzlerce milyon dolar harcadığını, ancak sendikanın görüşmeleri geciktirdiğini söyleyerek sendikayı suçluyor.
İŞ YASALARINI İHLAL CEZASI ALDI 2021’den bu yana Starbucks’ın 350 şubesinde sendikal faaliyet yürütülüyor.
Şirket, sendikal faaliyetlerle ilgili birkaç kez “iş yasalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle ceza aldı.
Geçen yıl Starbucks’ın eski patronu Howard Schultz, sendikanın iddialarıyla ilgili soruları yanıtlamak üzere Kongre’ye çağrıldı.
Starbucks yöneticileri 2021’den bu yana şirketin sendikalaşma karşıtı olmadığını, ancak çalışanların şikayetlerinin sendika kurmayı meşrulaştıracak boyutta olmadığını iddia ediyor.