Starlink Uydularının İnternet Hız Testi Sonuçları Ortaya Çıktı

SpaceX'in 12.000 uydudan oluşacak Starlink projesinin şu anda Dünya'ya sunduğu internet hızı Ookla üzerinde ortaya çıktı. Starlink, ortalama bir fiber internet performansı gösterdi.

Starlink Uydularının İnternet Hız Testi Sonuçları Ortaya Çıktı
16 Ağu 2020 16:11:32

Günümüzün en yenilikçi uzay şirketi olan SpaceX, tüm insanlara uydu üzerinden internet erişimi sağlamak için Starlink isimli bir projeye girişmişti. Şirket, bu proje kapsamında Dünya'nın yörüngesine binlerce Starlink uydusu göndermeyi planlıyordu. SpaceX, uydularını hâlâ göndermeye devam ediyor.

Alçak Dünya Yörüngesi'ne yerleştirilen uydular, tüm dünyayı kapsayan bir internet ağı oluşturacaktı. 12.000 adet gönderilmesi planlanan bu uydulardan şu ana kadar 597'si yörüngeye yerleştirildi. Fakat bugüne kadar SpaceX'in uydularıyla ne kadar hızlı internet erişimi sağladığına dair bir bilgi alamamıştık.

Starlink internetinin hız testi sonuçları ortaya çıktı:

starlink

Bugünse Starlink uydularının şu anda ne kadar hızlı bir internet erişimine imkan sağladığı gözler önüne serildi. İnternet hız testi platformu olan Ookla'da bazı Reddit kullanıcıları, Starlink uyduları kullanılarak yapılan ölçümlere rastladı. Platformda yer alan birkaç test sonucunun indirme hızında 30 Mbps'den 60 Mbps'a kadar değişiklik gösterdiği görüldü.

Bununla birlikte Starlink uyduları, yapılan testlere göre 5 Mbps'den 18 Mbps'ye kadar yükleme hızı sundu. İşin özü Starlink uyduları, Ookla üzerinde yapılan testlerde normal düzeyde bir fiber internet sonuçları gösterdi. Bu sonuçları gören bazı kullanıcılarsa SpaceX'in vadettiği gigabit hızlarının nerede olduğunu sorgulamaya başladı.

Eğer siz de şu anda Starlink uydularının hızını sorgulayanlardansanız, içinizi bir nebze rahatlatabiliriz. Starlink projesi daha henüz ilk aşamalarında olan bir proje. Yani şu anda gördüğümüz sonuçlar çok yüksek ihtimalle Starlink projesi tamamlanınca göreceğimiz sonuçların yakınına yaklaşamayacak.

Ancak Starlink uyduları her ne kadar yüksek hızlı internet sunacak olsa da yalnızca uyduları ilgilendiren önemli bir tartışma konusu bulunuyor: Uydu kirliliği. Bugüne kadar pek çok bilim insanı SpaceX'in bu projesinin gelecekte uzayda bir uydu çöplüğüne yol açabileceğini belirtti. Bununla birlikte pek çok insan da gece gökyüzünde SpaceX'in Starlink uydularını görünce rahatsız olmuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz