Sudan’da isyancıların eski üssünden işkence merkezi çıktı

Bölgede toplu mezar da tespit edildi

Eklenme Tarihi: 08 Mar 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 08 Mar 2025
Sudan’da isyancıların eski üssünden işkence merkezi çıktı

Birleşik Krallık gazetesi Guardian, Sudan’da orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) ait eski bir üste toplu mezar bulunduğunu yazdı.

Guardian’ın özel haberinde, başkent Hartum’un kuzeyinde yer alan Garri köyüne yakın noktada, daha önce bilinmeyen bir gözaltı merkezinin tespit edildiği belirtiliyor.

Gözaltı tesisinden kurtulan kişilere yönelik tıbbi incelemelerde işkence izleri saptandığı ve rehinelerin aç bırakıldığı ifade ediliyor.

Tesisin yakınındaki bir alanda birçoğu yeni kazılmış en az 550 işaretsiz mezarın bulunduğu aktarılıyor. Bazı mezarlarda birden fazla cesedin üst üste yığıldığı belirtiliyor.

HDK’nin 15 Nisan 2023’te yeniden başlayan iç savaşın ardından kısa sürede burayı ele geçirip komuta merkezi ve eğitim alanı olarak kullandığı aktarılıyor. Uydu görüntüleri, bu tarihten önce bölgede herhangi bir mezarlık olmadığını gösteriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), gözaltı merkezi alanının “savaşın başından bu yana Sudan'da keşfedilen en büyük suç yerlerinden biri” olabileceğini bildiriyor. HRW, Birleşmiş Milletler yetkililerinin bölgeye girmesine izin verilmesi çağrısı da yapıyor.

Örgütten Jean-Baptiste Gallopin, üssün kontrolünü elinde bulunduran yetkililerin burayı potansiyel bir savaş suçu alanı olarak değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.

Sudan ordusunun ocakta bölgeyi yeniden ele geçirmesinin ardından tesiste bulunan 135 erkeği muayene eden Dr. Hüsam el-Şeyh, esirlerin işkence gördüğünü ve aç bırakıldığını söylüyor.

Doktor, muayene ettiği kişilerin hepsinin sivil olduğuna dikkat çekerek, ağır travma geçirdiklerini ve birçoğunun konuşamadığını belirtiyor:

"Onları ilk gördüğümde yürüyemiyorlardı bile. Onları dışarı taşımak zorunda kaldık. Vücutlarında ciddi şekilde dövüldüklerine ve işkence gördüklerine dair izler vardı. Bazıları işkenceden dolayı çok ağır yaralanmıştı."

Kampta tutulan esirlerden biri yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Sabahları ve geceleri gelip beni dövdüler. Dizlerimi kıvırarak oturmaya o kadar alıştım ki şimdi yürümek için bacaklarımı düzeltemiyorum.

En az 20 bin kişinin öldüğü, 12 milyondan fazla kişinin evinden olduğu iç savaş, ülkeyi sivil yönetime döndürme ve HDK'yi ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki generalin anlaşmazlığa düşmesiyle başladı.

Darfur'da siyahlar bir kere daha soykırıma varan şiddet olaylarının hedefi olurken başkent Hartum dahi iç savaş sahasına dönüştü.