130 insan hakları kuruluşundan oluşan WithSyria ve Çin’deki Wuhan Üniversitesi’nin araştırmasında, Suriye’de 2011’den bu yana belirli aralıklarla çekilen uydu görüntüleri yer alıyor.
Araştırmaya göre Suriye’de uzaydan görülebilen ışıklar geçen dört yıl içerisinde yüzde 83 oranında azaldı. Kentlere bakıldığında başkent Şam’da bu oran sadece yüzde 33 iken, Halep, İdlib ve Rakka kentlerinde bu oran yüzde 97’ye ulaşıyor. 21 uluslararası yardım ve insan hakları kuruluşunun hazırladığı ortak rapora göre, uluslararası toplum, iç savaşın dördüncü yılını doldurmaya hazırlanan Suriye'de sınıfta kaldı. Raporda, 2014 için 'en karanlık yıl' ifadesi kullanıldı.
Aralarında Save The Children (Çocukları Koru) ve Oxfam’ın da bulunduğu kuruluşların hazırladığı raporda, 2014' te Birleşmiş Milletter Güvenlik Konseyi'nden çıkan tüm karar tasarılarına rağmen geçen yılın Suriye için ‘en karanlık yıl’ olduğu ifade edildi.
Raporda ayrıca, sivillerin korunması ve ülkeye insani yardım ulaştırılması konusunda da sınıfta kalındığı belirtildi. Rapor Suriye'deki durumdan tasarıları hayata geçiremeyen BM ve büyük devletleri sorumlu tuttu.
2014 Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen yıl en az 76 bin insan hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı en az 220 bin. Muhaliflerin açıkladığı rakam ise bunun çok üzerinde. Ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç insan sayısı 2013’e göre 1 milyon arttı, 4.8 milyona ulaştı. Yardıma muhtaç çocuk sayısı 2013’e göre yüzde 31 arttı, 5.6 milyona ulaştı.
2011'de Suriye
2014'te Suriye