Şam'da Esad yönetimi ve Hizbullah milislerinin ablukada tuttuğu Madaya beldesindeki açlık krizi büyüyor. Halk gıda yokluğu nedeniyle tuzlu su ve kemik suyu gibi besin kaynaklarını değerlendirerek hayatta kalmaya uğraşıyor. Esad'in yakın çevresindeki milletvekillerinden Ahmed Şileş ise "Açlık politikası yanlış, belde tümden yakılmalı" açıklamasında bulundu.
Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesi, 6 ayı aşkın süredir Esad yönetimi ve Hizbullah milislerinin kuşatması altında bulunuyor. 40 bin kişinin yaşadığı beldeye temel gıda malzemesinin girmesi ve beldeden dışarı çıkılması yasak. Hizbullah'ın mayınla çevrelediği beldede 23'ü geçen ay olmak üzere, yaklaşık 70 kişi gıda yetersizliğinden açlıktan hayatını kaybetti. Yine beslenme sorunu nedeniyle yaklaşık 50 kişi, yakalandıkları hastalıklar için acil tedavi görmeyi bekliyor.
Madaya'da yaşayan ve güvenlil nedeniyle yüzünü gizleyerek konuşan bir kadın, "su, tuz ve kemik" kaynatıp içerek karınlarını doyurduklarını, eşinin sürekli tuzlu su içmek zorunda kaldığı için ayaklarının şiştiğini ve görme yetisini kaybettiği söyledi.
Bir diğer belde sakini kadın da Birleşmiş Milletler'e (BM) seslenerek, "Madaya’da halk ölüyor. Çarşıya iniyoruz. Hiç bir şey yok. Bir kilo bulgur 75 bin Suriye Lirası. Kimin 75 bin lirası var ki? Dünyadan biraz olsun bize şefkat ve merhametle bakmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
12 yaşındaki Nidal Muhammed de 6 günden bu yana yemek yemediğini, su içerek karnını doyurduğunu söyledi. Muhammed, "Annemin durumu kötü kardeşim için süt bulamıyoruz. Suyla yaşıyoruz" dedi.
Madaya sakinlerinden Halid Ebu Fadıl, havaların soğuk olması nedeniyle avlanmakta da zorlandıklarını belirterek, ''Bugün hiçbir şey avlayamadık. Yenilebilecek her şeyi avlıyoruz. Kedi olsa yiyececeğiz" diye konuştu.
VAHŞETE ÇAĞRI
Bu arada, Esad'in yakın çevresinden milletvekili Ahmed Şileş sosyal medya hesabından "Ben Madaya'da aç bırakma politikasına tamamen karşıyım. Madaya tamamen yakılmalıdır ki aç olan kimse kalmasın. Bugün Madaya, yarın Guta ve diğerleri..." açıklamasında bulundu. Şileş, aynı hesaptan sık sık rejimin sivil halka düzenlediği hava saldırılarını destekleyen paylaşımlar yapıyor.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ihtiyaçlarını giderebilmek için Madaya'dan kaçmaya çalışanlara rejimin keskin nişancılarının yanı sıra kontrol noktalarındaki Hizbullah milisleri de ateş açıyor. Kışın da sert geçtiği beldedeki olumsuz yaşam koşullarından en çok yaşlılar ve çocuklar etkileniyor.
Beldede yokluk nedeniyle mevcut gıda maddeleri 15-20 katı fiyatla satılıyor. Beldedeki diğer büyük eksiklik ilaç ve sağlık malzemeleri.
Bir kilo şekerin 60 bin Suriye Lirasına (yaklaşık 445 Türk Lirası) satıldığı beldede bir litre sıvı yağ 70 bin Suriye Lirası (yaklaşık 520 Türk Lirası), bir kilo pirinç 40 bin Suriye Lirasına (300 Türk Lirası) satılıyor. Elektrik de verilmeyen beldede halk, yıkılmış evlerin enkazlarından topladığı tahta parçalarını ve yaprakları yakarak ısınmaya çalışıyor.
GÖZLER ESAD'DA
Birleşmiş Milletler'den dün yapılan açıklamada, Esad yönetiminin Madaya'nın yanı sıra İdlib'in güneyinde Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Kafraya'ya insani yardım girmesine izin vereceği bildirilmişti. Rejimin uygulamayı ne zaman başlatacağı ise henüz belirsiz. Madaya'daki yerel kaynaklar şu ana kadar insani yardım ulaşmadığını belirtiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dünkü açıklamasında, Madaya'daki durum için "Bu aşağılık bir durum. Olay Esed rejiminin vahşiliğini ve meşruiyetini kaybettiğini gösteren bir başka kanıttır" ifadeleri kullanılmıştı.
MADAYA
Madaya, Şam’ın kuzeybatısında, başkenti Lübnan’a bağlayan karayolunda Zebadani'ye yakınlığıyla stratejik bir konumda. İki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 10 kilometre.
Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani ilçesi, geçen yıl ülkedeki en yoğun çatışmaların yaşandığı stratejik bölgelerden biri olarak öne çıkmıştı. Rejim, muhaliflere Lübnan'dan yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani’yi havadan ve karadan yoğun kuşatma altına almıştı. Bu nedenle Zebadani'de yaşayan halkın Madaya'ya göç etmesiyle beldenin nüfusu yaklaşık 9 binden 40 bine çıkmıştı.
Madaya ve Zebadani, Lübnan’da muhaliflere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. İki bölgenin de rejimin elinde olması, muhaliflerin ağır zayiat verdirdiği, Lübnan içlerine girerek zaman zaman taciz ettiği Hizbullah için de hayati önem taşıyor.