Suriyelilerin ağır yaşam mücadelesi

Lübnan'ı etkisi altına alan soğuk hava dalgasıyla beraber gelen kar yağışı ülkede hayatı olumsuz etkilerken, Beka vadisinde yaşayan Suriyeli sığınmacıların zaten zor olan yaşam şartlarını daha da kötüleştirdi.

Eklenme Tarihi: 28 Oca 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Suriyelilerin ağır yaşam mücadelesi

Mülteciler, geceleri hava sıcaklığının eksinin altına düştüğü ve zemherinin şiddetli hissedildiği Beka vadisinde, çadırlarındaki mazotlu küçük sobalarla ısınmaya çalışıyor. Çadırların bulunduğu alanın çadır kent veya kamp şeklinde isimlendirilmesi zor. Zira tarım arazileri üzerine kurulan derme çatma çadırların hemen yanı başında ahırlar ve seralar bulunuyor.

Suriye'nin Humus şehrinden 3 yıl önce Lübnan'a sığınan 10 kişilik ailesiyle yaşayan Ahmed El-Hüseyn (50), yaşam mücadelesini anlattı.

Bulundukları bölgedeki 40 çadır içinde yaşayan 300 kişinin Humus'tan geldiğini hatırlatan Hüseyin, yardım dernekleri sayesinde yaşamlarına devam edebildiklerini söyledi.

Suriye'deyken elektrikçi olarak çalışan Hüseyin, kışın çetin geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

"Havalar şu sıralar çok soğuk, geceleri eksi 7'leri görüyoruz. En önemli ihtiyacımız kışlık elbise ve ayakkabı, çocuklar için ise süt ve mama. Yardım dernekleri sayesinde bulunduğumuz alanın kirasını, elektrik ve suyunu ödeyebiliyoruz. Gördüğünüz gibi burası Lübnanlı birinin tarım arazisi. Bizim çadırın bulunduğu yerin kirası aylık 35 dolar, elektrik ise 16 dolar geliyor. Aylık masraflarımız 100 dolara kadar çıkıyor. Çalışmamıza izin verilmediği için bu masrafları dernekler sayesinde ödeyebiliyoruz."

Hüseyn, çadırların yakınında yardım derneklerinin kurduğu sağlık ocağı sayesinde ücretsiz tedavi ve ilaca ulaşabildiklerini ama ameliyat gibi önemli şeyler için hastaneye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İki oğlunu Lübnan'a gelince evlendirdiğini ve en büyük oğlu Mecid'in (24) Suriye'deki savaşın başlangıcında orduda asker olduğunu belirterek, "Buraya gelerek Mecid'i kurtardık. Şu sıralar ayda birkaç gün inşaatlarda günlüğü 15 dolara kaçak çalışarak biraz olsun para getiriyor. Küçüklerin eğitimi ise yarım kaldı. İlk sene UNİCEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) çocukların eğitimiyle ilgilenmişti. Bu sayede okula gidebilmişlerdi. Ama okul uzakta olduğu için servis gerekli. Bazı ailelerin beş çocuğu var ve servis ücreti 100 dolara kadar çıkıyor. Bu yüzden çocuklar okuldan mahrum kaldılar" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların sayısı 1 milyon civarında. Lübnanlı makamlar ise bu rakamın 1,5 milyon olduğunu belirtiyor.