Tanrıkulu’dan hak ihlali raporu: Haziran ayında beşi çocuk 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı

CHP Diyarbakır vekili Sezgin Tanrıkulu, haziran ayına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı: 399 kişi eylemlerde gözaltına alındı; 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı. Tanrıkulu, engellenen Cumartesi Anneleri hakkındaki AYM kararlarına da dikkat çekti CHP Diyarbakır vekili Sezgin Tanrıkulu, haziran ayına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı: 399 kişi eylemlerde gözaltına alındı; 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı. Tanrıkulu, … Tanrıkulu’dan hak ihlali raporu: Haziran ayında beşi çocuk 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı Devamı »

Eklenme Tarihi: 21 Ağu 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 21 Ağu 2023
Tanrıkulu’dan hak ihlali raporu: Haziran ayında beşi çocuk 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı

CHP Diyarbakır vekili Sezgin Tanrıkulu, haziran ayına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı: 399 kişi eylemlerde gözaltına alındı; 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı. Tanrıkulu, engellenen Cumartesi Anneleri hakkındaki AYM kararlarına da dikkat çekti

CHP Diyarbakır vekili Sezgin Tanrıkulu, haziran ayına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı: 399 kişi eylemlerde gözaltına alındı; 357 kişi işkenceye maruz bırakıldı. Tanrıkulu, engellenen Cumartesi Anneleri hakkındaki AYM kararlarına da dikkat çekti.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Haziran 2023 hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre, haziran ayında 190 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi.

Raporun öne çıkan bulguları şöyle:

* Yaşam hakkı ihlallerinde ilk sırada 159 ölümle iş cinayetleri yer alırken, iş cinayetlerini 25 ölümle kadın cinayetleri izledi.

ÜÇ KİŞİ ‘RESMİ HATA VE İHMAL’ YÜZÜNDEN ÖLDÜ

* Üç kişi “resmi hata ve ihmal” sonucu, iki kişi cezaevi koşulları, bir kişi güvenlik güçlerinin neden olduğu olayda öldü.

‘İŞKENCE OLAYLARININ 32’Sİ CEZAEVİNDE’

* Haziran ayında 357 kişi işkenceye maruz kaldı. Bu işkence olaylarının 32’si cezaevinde oldu. İşkence görenlerden beşi çocuktu.

ALTI GAZETECİYE SORUŞTURMA AÇILDI

* Haziran ayında altı gazeteciye soruşturma açıldı, bir gazeteci tutuklandı, dört gazeteci gözaltına alındı, yaptığı haberlerden dolayı hakkında dava açılan dört gazeteci de bu davada mahkum oldu. Ayrıca dört gazeteci saldırıya uğradı. 521 habere erişim engeli kararı verildi.

* Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullananlar da hak ihlaline uğradı. Eylem ve etkinliklerde 399 kişi gözaltına alındı ve 12’si tutuklandı. 15 eylem ve etkinlik yasaklandı. 23 eylem ve etkinliğe kolluk müdahalesi oldu.

‘CUMARTESİ ANNELERİ’NE İKİ AYRI AYM KARARINA RAĞMEN İZİN VERİLMİYOR’

Tanrıkulu raporunda müdahale edilen eylem ve etkinliklerde Cumartesi Anneleri’nin durumuna dikkat çekerek, “Anayasa Mahkemesi’nin iki ayrı kararı olmasına rağmen maalesef Galatasaray Meydanı’nda toplanamıyorlar ve her hafta bu sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle gözaltına alınıyorlar. Kısacası Türkiye’nin her yerinde, 81 ilinde, her tarafta, cinsiyet, yaş, inanç farkı gözetmeksizin, ağır insan hakları ihlalleri haziran ayında da devam etti. Bu ihlallerle mücadele etmeye, dayanışma göstermeye ve teşhir etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.