Tarihte bugün: İsrail askerleri Mavi Marmara'ya saldırdı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İsrail askerlerinin Mavi Marmara yardım gemisine saldırması var

Eklenme Tarihi: 31 May 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Tarihte bugün: İsrail askerleri Mavi Marmara'ya saldırdı

İsrail Askerleri Mavi Marmara Yardım Gemisine Saldırdı (2010)

İnsani Yardım Vakfının organizasyonu ile İsrail ablukası altında ki Gazze’ye yardım götüren Özgürlük Filosu gemilerinden Mavi Marmara İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010 tarihinde açık saldırısına uğradı. Gemide bulunan 9 Türk vatandaşı İsrail askerleri tarafından katledildi. İsrail ordusu Mavi Marmara gemisine el koydu. Bu olay İsrail ile Türkiye ilişkilerini oldukça gerginleştirdi. İsrail daha sonra Mavi Marmara gemisini serbest bıraktı.

Bu olaydan sonra gerilen ilişkilerle beraber Türkiye’nin saldırıya nasıl bir tepki vereceği, ne tür bir yol haritası çizileceği merak konusu oldu.Nihayet 15 Haziran 2010’da Ankara’nın açıklamasıyla bu durum son buldu. İsrail’in “uzlaşmaz tutumuna” karşı çizilen yol haritasının maddeleri şöyledir:

§ Yaptırımlar; İsrail halkına yönelik değil, İsrail hükümetine yönelik gerçekleştirilecek.

§ Bu çerçevede, İsrail vatandaşlarına vize verilmemesi ya da İsrail özel şirketlerine ait gemilerin Türk limanlarına alınmaması gibi yöntemlere asla başvurulmayacak.

§ İsrail hükümetine en büyük tepki, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin düzeyi düşürülerek gösterilecek. Halen, Türk Büyükelçisi danışma yapılması için Ankara’da bulunuyor. Bu ilişki düzeyinin resmen olamasa da fiilen düşürüleceği anlamına geliyor. Ancak İsrail Büyükelçisi halen Ankara’da görevine devam ediyor. Eğer İsrail uzlaşmaz tutumunu devam ettirirse, bir açıklama yapılarak, bu ülkeye Büyükelçi gönderilmeyeceği söylenecek ve Ankara’da ki İsrail Büyükelçisinin de geri çekilmesi istenecek. Böylece ilişki düzeyi “resmen” düşürülecek.

§ İsrail, Türkiye’nin “kırmızı listesine” alınacak. Bunun anlamı ise şu; Türkiye’nin kamu adına yapılan hiçbir ihaleye İsrailli firmaları dahil etmeyecek.

§ Türkiye; enerji, su gibi İsrail için yaşamsal olan uluslararası projelere, bu ülkenin dahil edilmesine engel koyacak.

§ İsrail’in uzlaşmaz tutumunun anlatılması ve bu ülkenin tecrit edilmesi için uluslararası alanda bir kampanya başlatılacak.

§ İsrail’in saldırısı konusunda Türkiye de iç hukuk yollarına başvuracak.

Saldırıdan sonra ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Brezilya, İran, Fransa, İrlanda, Norveç gibi dünya liderlerinden İsrail’i kınama mesajları geldi. Ayrıca bazı ülkelerde konuyla ilgili protestolar da düzenlendi.

İki ülke arasında yaşanan gerginlikler sonrası Cumhurbaşkanı ve AKP'li hükümet yetkilileri tarafından "israil'e muhtacız, İsrail dostumuzdur" ifadeleri kullanıldı.

Mavi Marmara davası düşürüldü

İsrail’in 20 milyon dolar tazminat (lutüf) ödemesinin ardından 10 kişinin şehit olmasıyla sonuçlanan Mavi Marmara baskınına ilişkin davanın düşürülmesine, sanıklar hakkındaki yakalama kararının ise kaldırılmasına hükmedildi.

‘ORAYA GİDERKEN DÖNEMİN BAŞBAKANINA MI SORDUNUZ?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail İle Türkiye arasında yapılan anlaşmalar ve Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan 10 kişinin yaşamını yitirdiği Mavi Marmara Davasının düşürülmesi üzerine gösterilen tepkilere karşılık olarak , ‘Oraya giderken dönemin başbakanına mı sordunuz?’ dedi.