Tasarı Meclis Genel Kurulundan geçti: Üniversiteler bölündü

Üniversitelerin bölünmesi teklifine üniversitelerin gerek öğrencileri gerekse akademik personelleri tarafından sosyal medya paylaşımları ve üniversite önlerinde yapılan eylemlerle itiraz edilmişti. Ancak itirazlara rağmen önceki gün TBMM’de üniversiteler bölündü.

Eklenme Tarihi: 09 May 2018
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Tasarı Meclis Genel Kurulundan geçti: Üniversiteler bölündü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Rahmetli Özal’ın adını memleketinde yaşatmak için Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kurulmasına karar verdik. Mevcut ismini anmayacağım, (İnönü Üniversitesi) oradaki mevcut üniversitenin bir defa öğrenci sayısı fazla” sözlerinin ardından Başbakan Binali Yıldırım TBMM’ye üniversitelerin bölünmesi konusunda kanun teklifinde bulunmuştu.

Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu 4'ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını kararlaştırdı. Yeni kurulacak üniversiteler, aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk, Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu bazı üniversitelerin bölümlerinin yeni kurulacak üniversitelere bağlanmasıyla kurulacak.

Cerrahpaşa koparıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı ziyareti öncesinde zaten Çapa Tıp Fakültesi’nin yıkılacağını söylemiş, bunun üzerine İstanbul Üniversitesi’nden ayırma kararından vaz geçilmişti. Ancak Cerrahpaşa TBMM Genel Kurulunda alınan karar ile İstanbul Üniversitesinden adeta koparıldı. Akademi ve bilim yuvası olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi artık İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa adı ile anılacak. Üniversiteye, İstanbul Üniversitesinden Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri de İstanbul Üniversitesinden alınarak devredilecek. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak diş hekimliği, eczacılık, iktisat ve işletme fakülteleri de olacak. İstanbul Üniversitesine bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Ormancılık, Veteriner Fakültesi meslek yüksekokulları, Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.

Öğrenciler aktarılacak

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Cerrahpaşa Tıp, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner fakülteleri anabilim dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, Mimarlık Fakültesi anabilim dallarında, Eğitim Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne, bu eğitim öğretim dönemi sonrasından geçerli olmak üzere aktarılacak.

Gazi de bölündü!

Gazi Üniversitesinden bazı bölümlerin bağlanacağı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite eğitim hayatına katılacak. Yeni üniversiteye; Gazi Üniversitesine ait Güzel Sanatlar, Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Polatlı Fen-Edebiyat, Polatlı İlahiyat, Sanat ve Tasarım, Turizm fakülteleri ile Tapu Kadastro Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Adalet Meslek Yüksekokulu, Polatlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bağlanacak. Yabancı Diller Yüksekokulu yeni oluşturulacak.

Selçuk, Kütahya, İnönü

Konya Teknik Üniversitesi kuruluyor. Selçuk Üniversitesine bağlı Mühendislik, Mimarlık fakülteleri, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun isimleri değiştirilerek bu üniversiteye bağlanacak, yeni olarak İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi kurulacak. Kütahya'da açılacak olan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesine ait bazı fakülte ve yüksekokulların da yer alacağı birimlerden meydana gelecek. Malatya Turgut Özal Üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, İnönü Üniversitesine bağlı Su Ürünleri ve Ziraat fakülteleri, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve meslek yüksekokulları ile yeni fakültelerden oluşacak.