TCMB Başkanı Karahan açıkladı: 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38’den yüzde 44’e çıkarıldı

TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, düzenlediği basın toplantısında, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38’den yüzde 44’e yükseltildiğini açıkladı. 2025 enflasyon tahmini yüzde 21’e, 2026 enflasyon tahmini yüzde 12’ye çıkarıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu Enflasyon Raporu’nu sundu. Karahan, sunumunda ülke … TCMB Başkanı Karahan açıkladı: 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38’den yüzde 44’e çıkarıldı Devamı »
Eklenme Tarihi: 08 Kas 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 08 Kas 2024
TCMB Başkanı Karahan açıkladı: 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38’den yüzde 44’e çıkarıldı

TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, düzenlediği basın toplantısında, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38’den yüzde 44’e yükseltildiğini açıkladı. 2025 enflasyon tahmini yüzde 21’e, 2026 enflasyon tahmini yüzde 12’ye çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu Enflasyon Raporu’nu sundu. Karahan, sunumunda ülke ekonomisinin genel durumu ve enflasyon beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karahan, ekonomik göstergeler ve küresel gelişmeler ışığında enflasyon tahminlerinde güncelleme yapıldığını belirtti.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

2024 yılı ilk raporunda yüzde 34 olarak açıklanan yılsonu enflasyon tahmini, ikinci raporda yüzde 38’e çıkarken, yüzde 34-42 aralığına çekilmişti. 3. Toplantıda tahmin değişmezken, yüzde 34-42 bandına dikkat çekilerek bu bandın önemsenmesi gerektiği vurgulanmıştı.

TCMB Başkanı sunumunda enflasyon tahminini yükseltti. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44 seviyesine yükseltilirken, 2025 ve 2026 enflasyon tahminleri ise sırasıyla, yüzde 21 ve yüzde 12 seviyesine çıkarıldı.

Karahan’ın sunumunda öne çıkanlar şöyle:

İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Bu yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.

Enerji dışı emtia fiyatlarında son dönemde genele yayılan artışlar görülürken, jeopolitik gelişmeler özellikle enerji fiyatlarındaki oynaklığı artırdı.

Çıktı açığının üçüncü çeyrekteki gerilemesini yılın son çeyreğinde de sürdürdüğünü değerlendiriyoruz. Talep koşullarındaki gerilemeyle fiyat artışının genele yayılımı zayıflıyor.

Tüketici enflasyonu ekim ayında yüzde 48,6 oranına gerileyerek, mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla önemli miktarda düştü.

“ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA SÜRÜYOR”

Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sürüyor. İzlediğimiz göstergeler, ekim ayında bu görünümün devam ettiğine işaret ediyor.

Ana eğilimdeki iyileşme temel mallar öncülüğünde devam ederken hizmet enflasyonundaki iyileşme öngörülerimizden daha yavaş gerçekleşiyor.

Hizmet fiyatları dinamiklerine kira ve kira dışı şeklinde bakmanın daha sağlıklı olduğunu değerlendiriyoruz.

Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybediyor. Kiraya ilişkin öncü göstergeler ise, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ediyor.

Sanayi tarafında, firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme gözlüyoruz.

“BEKLENTİLER KADEMELİ ŞEKİLDE GERİLİYOR”

Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte, tüm sektörlerin beklentileri kademeli bir biçimde geriliyor. Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

Sıkı parasal duruşu makroihtiyati adımlarla destekliyoruz. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.

Likidite koşullarını, muhtemel gelişmeleri göz önünde bulundurarak yakından izliyoruz. Araç setimizi etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

“TL VARLIKLARA İLGİ VE GÜVEN ARTIYOR”

Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz, mevduat faizlerinin, Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde kalmasını sağlayacak.

Aldığımız makroihtiyati önlemler ve sıkı para politikası duruşumuz ile tüketici kredilerinde büyüme zayıflayarak daha ılımlı bir patikada hareket ediyor.

Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz ve KKM bakiyesinin azaltılmasına yönelik uygulamaların etkisiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin ve güvenin arttığını görüyoruz. Sıkı para politikası duruşumuzla birlikte yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor.

Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceği bir görünümü esas aldık.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

Enflasyon tahminlerimizde güncelleme yaptık. Enflasyonun, 2024 yıl sonunda yüzde 44’e gerileyeceğini öngörüyoruz. 2025 ve 2026 yıllarında enflasyonun sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 12 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Güncellemelerimizde para politikasının görece etki alanı dışında kalan gıda fiyatları yanında beklentilerdeki gerilemenin öngörülerimizden yavaş gerçekleşmesi, başlangıç koşulları ve enflasyonun ana eğilimi ön plana çıkıyor.

Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edecektir.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücrette kapalı kapılar ardında bir eşik söylediğimiz doğru değil. Bunu yalanlıyoruz. Biz karar alıcı değiliz. Resmi ya da resmi olmayan herhangi bir tavsiyede bulunmuyoruz.

Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak geriler. Enflasyonu düşürmek konusunda kararlıyız.