Teğmenlerin İhraç Kararının Gerekçesi: TSK’yı Tartışılır Hale Getirmek ve Yıpratmak

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, "Silahlı Kuvvetlerden ayırma" cezası verdiği beş teğmenin ihraç kararının gerekçesini açıkladı. Kararda, teğmenlerin davranışlarının TSK’nın itibarına zedelediği vurgulandı

Eklenme Tarihi: 04 Şub 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 04 Şub 2025
Teğmenlerin İhraç Kararının Gerekçesi: TSK’yı Tartışılır Hale Getirmek ve Yıpratmak

Kara Harp Okulu'nun resmi mezuniyet töreninin ardından, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı atarak protesto yapan beş teğmenin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından "Silahlı Kuvvetlerden ayırma" cezasına çarptırılmasının gerekçesi açıklandı. Yüksek Disiplin Kurulu, teğmenlerin eylemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) tartışılır hale getirerek toplumda ayrışmaya sebep olduğunu ve ordunun toplum nezdinde yıpranmasına yol açtığını belirtti.

30 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşen mezuniyet töreni sonrası teğmenlerin, askeri törenin ardından "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" şeklinde slogan atmaları nedeniyle başlatılan disiplin soruşturmasında, TSK'nın itibarını zedeleyen bu davranışlar disiplin ihlali olarak değerlendirildi. 47 sayfalık gerekçeli kararda, teğmenlerin eylemlerinin önceden planlandığı ve disiplin amirleri tarafından engellenmesine rağmen, tören sonrası yapılan bu hareketin TSK'nın itibarını zedelediği vurgulandı.

Gerekçede, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sözlerinin amacı dışında kullanılarak, protesto amacı taşıdığı ve bu şekilde bir eylemde bulunmanın, TSK'nın temel değerlerine aykırı bir tutum oluşturduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, teğmenlerin bu davranışlarının TSK'nın, vatan, millet ve Atatürk’e olan bağlılığını şüpheye düşüren bir etki yarattığı belirtildi.

Kararda, söz konusu eylemin toplumda askerî yeminden vazgeçilmiş gibi bir izlenim oluşturduğuna ve TSK'ya olan güveni sarsabileceğine dikkat çekildi. Bunun yanı sıra, askeri tören alanında izinsiz yapılan bu fiilin, TSK'ya zarar veren bir disiplinsizlik olarak kabul edildiği kaydedildi.

Karşı Oy:

Yüksek Disiplin Kurulu’nda, beş üyeden dördü karşı oy kullandı ve verdikleri karşı oyda, protesto eyleminin hukuka aykırı olmadığı savunuldu. Karşı oy gerekçesinde, törenin ardından “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganının atılmasının, mevcut yönergelere aykırı olmadığı ve eylemin devletin itibarına zarar vermediği ifade edildi. Karşı oyda, "Bu eylem, 'Silahlı Kuvvetlerden ayırma' cezasını gerektirecek nitelikte bir disiplinsizlik teşkil etmemektedir," denildi.