10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında İzmir’de düzenlenen etkinlikler, insan haklarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli söyleşi ve yürüyüşlerle son buldu. İzmir Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, BM İşkenceye Karşı Komite’nin Türkiye ile ilgili beşinci dönem raporunu değerlendirdi.
Türkiye’nin BM İşkenceye Karşı Sözleşmesi’ne taraf bir ülke olarak, bu kapsamda belirlenen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Bakkalcı, BM’nin önceki raporlarında yer alan pek çok tavsiyenin uygulanmadığını belirtti: “Türkiye, bu mekanizmaların önerilerini dikkate almak yerine içtensiz bir tutum sergiliyor. Bu durum, işkenceyle mücadele konusunda gerekli adımların atılmadığını açıkça ortaya koyuyor” dedi.
"İnsan Haklarına Dayalı Rejim Fikrinden Uzaklaşılıyor"
BM’nin işkenceyle mücadele konusunda dört yılda bir yayınladığı raporların bir öncekini 2016 yılında yayımladığı ve en son raporu ise 8 yıl sonra yayımladığına değinen Bakkalcı, raporun geciktiğini ve bu durumun uluslararası mekanizmaların da işlevselliğini sorgulattığını dile getirirken sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de önerilerin yerine getirilmemesi, ülkemizde işkenceye karşı yeterli adımların atılmadığını gösteriyor. Ancak sorun yalnızca ülkemizle sınırlı değil. Dünya genelinde insan hakları rejimi bir kriz içinde. Devletler, insan haklarına dayalı bir rejim fikrinden hızla uzaklaşıyor. Bu, küresel bir sorun haline gelmiş durumda.”
İşkenceyle Mücadele Önerileri Kıymetli
Metin Bakkalcı, BM İşkenceye Karşı Komite’nin önerilerinin vurgulayarak, insan hakları savunucuları ve uluslararası toplumu daha etkin bir mücadeleye çağırdı.
İnsan haklarına dayalı rejimin korunmasının tüm dünya için bir zorunluluk olduğunu belirtirken İnsan hakları savunucularını, Türkiye’nin BM mekanizmalarıyla uyumlu politikalar geliştirmesi ve uluslararası insan hakları standartlarına ulaştırması için zorlaması gerektiğini vurguladı.