TikTok, Kırgızistan’da yasaklandı: ‘Bağımlılık yapıyor’

Kırgızistan’da TikTok uygulaması, ‘kullanıcıyı kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya sürüklediği’ ve bağımlılığa neden olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı sosyal medya platformu TikTok’u yasaklama kararı alındığını duyurdu. Bakanlığın basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, TikTok uygulamasının, çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz yönde etkileyen zararlı etkilerine ilişkin çok sayıda sivil toplum … TikTok, Kırgızistan’da yasaklandı: ‘Bağımlılık yapıyor’ Devamı »

Eklenme Tarihi: 31 Ağu 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 31 Ağu 2023
TikTok, Kırgızistan’da yasaklandı: ‘Bağımlılık yapıyor’

Kırgızistan’da TikTok uygulaması, ‘kullanıcıyı kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya sürüklediği’ ve bağımlılığa neden olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı sosyal medya platformu TikTok’u yasaklama kararı alındığını duyurdu.

Bakanlığın basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, TikTok uygulamasının, çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz yönde etkileyen zararlı etkilerine ilişkin çok sayıda sivil toplum kuruluşundan şikayetlerin geldiği belirtildi.

AA’nın aktardığına göre, TikTok’un kullanıcıyı kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya sürüklediği, gençlerin bunları izledikten sonra bazılarının hayati tehlike arz eden belirli videoları tekrarlamaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, bağımlılığa neden olan bu tür içeriklerin genç neslin duygusal durumunu olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekildi.

‘ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK SAĞLIĞI ETKİLENEBİLİR’ Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı’nın çok sayıda itirazı dikkate alarak ve gerçekleştirilen denetimlere dayanarak, ülkede TikTok’un yasaklanması kararının alındığı bildirilen açıklamada, kararın uygulanması için Dijital Kalkınma Bakanlığı’na başvurulduğu aktarıldı.

Ülkede TikTok’u yasaklama kararının herhangi bir jeopolitik amaç taşımadığı vurgulanan açıklamada, TikTok’u durdurma kararının tamamen çocukların ahlaki eğitimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek ve psikolojik sağlıklarına zarar verebilecek bilgilerden korumak için alındığı anımsatıldı.

***

DÜNYADA UYGULANAN TİKTOK YASAKLARI

Dünyada uygulanan TikTok yasaklarından bazıları ise şu şekilde:

Hindistan

TikTok, Hindistan’da ilk olarak 2020’de yasaklanmış, yasak 2021’de kalıcı hale gelmişti. Yasak kararı Himalayalar’da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından gelmişti. Hindistan olayın ardından içerisinde TikTok’un olduğu 50’den fazla uygulamayı yasaklamıştı.

ABD

2020’de şirketle ABD arasındaki ipler gerilince, Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Biden yönetimi döneminde de devam eden gerilimin ardından Beyaz Saray, geçen ay tüm hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükümet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını verdi.

Kanada

ABD hükümetinin geçen ay yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra Kanada, tüm hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok’u yasakladı. Kanada hükümeti yasağa gerekçe olarak TikTok’un kabul edilemez düzeyde mahremiyet ve güvenlik riski oluşturmasını gösterdi.

Tayvan

Tayvan yönetimi aralıkta TikTok’u tüm hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı. Bugünlerde ise Pekin’le artan tansiyon nedeniyle Tayvan uygulamaya ülke çapında bir yasak getirmeyi düşünüyor. Bunun için Hindistan örneğini inceleyen yetkililer, yasağın sonuçlarına ilişkin somut bir veri elde edemedi. Yasak gelse dahi birçok kişinin yasağın etrafından dolaşacak çözümlere yöneleceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği

Geçen aylarda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi’nin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma çabası gösterildi.

Birleşik Krallık

Britanya hükümeti mart ayı içinde tüm hükümet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükümet yetkilileri kararın ihtiyatlı bir karar olduğunu, hassas hükümet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.

Endonezya

Endonezya, 2018’de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok’u yasaklamıştı. Yasak, uygulamanın sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından bir hafta içinde kaldırılmıştı.