TRT payı kesintisinin bitişi faturaları rahatlatmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciler üzerindeki yükünü hafifletmek için elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı.

Eklenme Tarihi: 10 Kas 2021
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024

Ancak bu açıklamaya uzmanlardan gelen iddialara göre indirim pek de faturayı rahatlatmayacak. Çünkü uzmanların iddialarına göre, söz konusu indirimler hayata geçse bile faturaya yansıması 1,5 ile 2 lirayı geçmeyecek.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, bu iddiayı dile getiren uzmanlar arasında.

"100 LİRALIK FATURADA 1,6 LİRALIK İNDİRİM OLUR"

Özdağ, iddiasının nedenini şöyle anlattı:

Mesken abonelerinin faturalandırılması üç ana kısımdan oluşuyor. Enerji, dağıtım, vergi ve fonlar olmak üzere üç kalem bedel var. Eve gelen 100 liralık faturanın 51,7 lirası enerji bedelidir. TRT fonu, bu enerji bedelinin yüzde 2'sine denk geliyor. Yani 51,7 liralık enerji bedelinin yüzde 2'sini aldığınız zaman bu oran 1,03 lira. Enerji katkı fonu ise enerji bedelinin binde 7'si. Çıkan sonucu diğeriyle toplayıp KDV oranını da üzerine eklediğiniz zaman ortaya 1,6 lira gibi bir rakam çıkıyor. Dolayısıyla yapılacak indirimlerin 100 liralık bir faturaya yansıması 1,6 lira gibi bir şey olacak. Bu oranda bir indirim vatandaşla alay etmektir.

"ASIL YÜZDE 18'LİK KDV KALDIRILMALI"

Asıl yapılması gerekenin faturalardaki yüzde 18'lik KDV'nin kaldırılması olduğunu kaydeden Özdağ, "Tüketim oranına ve metrekareye göre de KDV oranları belirlenebilir. Ayrıca halen faturalarda belediye tüketim vergisi alınıyor. Enerji bedelinin yüzde 5'i olan bu vergi de alınmayabilir" önerisinde bulundu.

"İktidar, şirketleri dinlerse zam kaçınılmaz, halkı dinleyip zam yapmamalı"

Özdağ, elektriğe yeni zam yapılacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak "İktidar halkı dinlemeyip şirketlerin dediğini yaparsa zam kaçınılmaz. Ancak iktidar, şirketleri sübvanse etmek yerine halkı dinleyip zam yapmamalı ve başka yol bulmalı" dedi.

DOĞALGAZA GELEN ZAMLARIN ARDINDAN ELEKTRİKTE ZAM OLACAK MI?

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), artan maliyetlerden dolayı 1 Kasım tarihinden itibaren büyük sanayi ve ticari kuruluşlarının yer aldığı abone grubuna yüzde 48,40 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz santrallerine de yüzde 46,82 oranında artış yaptığını duyurmuştu.

Doğalgaza ekimde de yüzde 15 zam gelmiş ancak her iki zamda mesken tarifelerine yansımamıştı.

Ancak Türkiye'deki elektriğin neredeyse yüzde 32'sinin doğalgaz ile çalışan santrallerde üretilmesinden dolayı uzmanlar, bu artışın kaçınılmaz biçimde elektriğe de yansıyacağını söylemişti.

"ELEKTRİK YÜZDE 15 ZAMLANABİLİR"

Bu kişilerden biri olan eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı ve enerji uzmanı Arif Aktürk, 2 Kasım 2021 günü Independent Türkçe'de çıkan "Konutlarda tüketilen doğalgaz tarifesine zam yapılmaması erken seçim işareti" başlıklı haberdeki değerlendirmesinde son iki zammın doğalgaz ile elektrik üreten santrallerdeki maliyeti yüzde 16-17 oranında artıracağını iddia etmişti.

Aktürk, bunun sonucu olarak aralık ayında elektriğe yüzde 15 ile yüzde 18 olarak zam beklediğini, bunun konutları da kapsayacağını öne sürmüştü.

"İKTİDAR ZAMMI YENİ YILA BIRAKMAYA ÇALIŞIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu indirimin ardından Independent Türkçe'ye açıklama yapan Aktürk halen aynı görüşte olduğunu söyledi.

Elektriğe yüzde 15 oranında bir zam beklendiğini öne süren Aktürk, "Tek farkla şu an piyasada iktidarın zammı bu yılın sonuna kadar yapmayıp yeni yıla bırakmak istediği iddiaları dolaşıyor. Muhtemelen belirtilen asgari ücret düzenlemesi ve emekliye zam düzenlemelerinden sonra devreye sokulacak ama süre uzadıkça yapılacak zammın oranı da yükselir" şeklinde konuştu.